Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

SBB u utrci za 3.000KM plate na profesionaliziranom mjestu predsjedavajućeg Skupštine ZDK

Zenično-dobojski kanton je jedini od svih kantona u kojem se ne može profesionalizirati poslanički mandat, ali je zato kanton u kojem je moguće jedino profesionalizirati mandat predsjedavajućeg/predsjedavajuće Skupštine ZDK. U ovom trenutku to je još uvijek Draženka Subašić iz Demokratske fronte, koja jedina nije smijenjena nakon uspostavljanja nove koalicije SDA/SBB iako su tri ministra iz DF-a već uveliko bivši ministri.

Jedan od razloga, ali ne i jedini, zašto Draženka Subašić nije smijenjena jeste taj što u Klubu poslanika SBB-a ne mogu da se dogovore i nemaju jedinstven stav o tome ko bi trebao naslijediti aktuelnu predsjedavajuću. Problem može biti i to, ukoliko je premijer Bošnjak, kao što jeste, predsjedavajući/ća bi trebali biti iz reda druga dva naroda, a u SBB-u među osam poslanika takvih trenutno nema.

Ono što je interesantno kod ove funkcije u zakonodavnom tijelu ZDK jeste podatak koji govori da je plata predsjedavajućem/oj, ako je funkcija profesionalizirana 3.000KM. Tome treba pridodati još 730KM mjesečnog paušala, službeni automobil i vozača. Možda je ova primamljiva finansijska ponuda zapravo kamen spozicanja u SBB-u? Inače poslanici u Skupštini ZDK primaju 730KM plus 150KM po svakoj održanoj sjednici, naravno sve to iz javnog proračuna i od stanovnika ZDK.

Draženka Subašić je recimo svoj status profesionalizirala u Domu naroda FBiH tako da ona trenutno ne leđima poreznih obveznika našeg kantona i ne prima platu u Skupštini ZDK.

Interesantno posmatrati borbu između osam poslanika SBB-a u Skupštini ZDK za platu od 3.730KM među kojima se nalaze i dva poslanika iz Visokog. Podsjećamo i u prošlom sazivu Vlade ZDK ministri SBB-a su uredno uzeli tzv. “bijeli hljeb” što se kasnije nije svidjelo njihovom predsjedniku Fahrudinu Radončiću.

Proudly powered by WordPress