Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Država ima svoje objekte, ali kupuje tuđe: U čijim džepovima će završiti 9 miliona KM

Današnju Odluku Vijeća ministara BiH o kupovini objekta za smještaj institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu površine od 7.000 do 8.000 kvadratnih metara, a za koje će biti izdvojeno 9 miliona KM, ekspert za pitanja državne imovine Muharem Cero nazvao je skandaloznom, piše novinska agencija Patria.

U ovoj odluci, između ostalog je navedeno da će to rasteretiti budžet institucija BiH i time se izbjeći značajan dio daljnjih troškova po osnovu zakupa prostora za koji se na godišnjem nivou izdvaja oko 10 miliona maraka.

-Treba naravno prestati sa plaćanjem zakupa prostora, ali trošiti 9 miliona KM na kupovinu novih objekata je prvorazredni skandal. Vijeće ministara se ponaša kao pijani milijarderi. Pa samo u Sarajevu se nalazi najmanje 100 objekata čiji je vlasnik država.Zbog čega institucije ne usele u te objekte, a ne da se kupuju novi.  Bojim se da se ovdje radi o talovima i da je već poznat prodavac, te da  se tačno zna u čijim džepovima će završiti 9 miliona KM našeg novca. Nećemo morati dugo čekati na odgovor pa da saznamo ko je s kim dogovorio dilove, pojašnjava Cero za novinsku agenciju Patria.

Cero poručuje predsjedavajućem Denisu Zvizdiću da potraži u nekoj od ladica svoga stola disketu na kojoj je pohranjen registar državne imovine u BiH.

-Ako ne može da je nađe, neka pita Špirića, Vrankića i Bevandu. Oni će mu reći. Sramotno je da je BiH jedina zemlja u regionu koja već 25 godina nema registar državne imovine. Kada će javnost konačno saznati šta to država ima u svom vlasništvu? Hrvatska je, primjera radi, svojim najvećim uspjehom od osnivanja proglasila upravo to što je sačinila registar državne imovine, ističe Cero.

Proudly powered by WordPress