Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nakaradna formulacija u Zakonu: Zastupnici bi “greškom” mogli dobiti savjetnike

Izmjenama Zakona o upravi “na mala vrata“ se pokušava uvesti mogućnost da svaki član državnog Parlamenta imenuje svog šefa kabineta i barem po jednog savjetnika. Bar su predložene izmjene tako shvatili pojedini parlamentarci tokom jučerašnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

U predloženim izmjenama je navedena i konstrukcija “šef kabineta i savjetnik člana Parlamentarne skupštine…“ Problem je u tome što su pravo na šefa kabineta i savjetnika do sada imali samo članovi kolegija oba doma državnog Parlamenta, odnosno predsjedavajući domova i njihovi zamjenici. Ovakvom formulacijom navedena mogućnost se daje i svim ostalim parlamentarcima.

Na ovu formulaciju, uz opasku da se vjerovatno radi o grešci, reagirao je zastupnik Damir Arnaut.

Vjerski praznici

– Predlažem da se izvrši izmjena u tekstu tako da samo članovi kolegija oba doma državnog Parlamenta imaju pravo na šefa kabineta i savjetnika, kao što je to i do sada bio slučaj – kazao je Arnaut.

Veliku raspravu među zastupnicima izazvao je prijedlog da se na dnevnom redu nađe tekst zakona o neradnim danima za vrijeme vjerskih praznika. Njime je definisano da svi stanovnici BiH imaju pravo na po pet neradnih dana godišnje na ime obilježavanja vjerskih praznika. Zahtjev za skidanje ovog zakona sa dnevnog reda uputili su ne samo predstavnici opozicije, nego i pojedini članovi parlamentarne većine, kao što su Šemsudin Mehmedović i Aleksandra Pandurević. Jedan od najčešće spominjanih razloga u toku rasprave je da u BiH prvo treba donijeti zakon o državnim praznicima, jer je BiH sekularna, a ne vjerska država.

– Ovim zakonom nisu tretirani pripadnici ostalih, što je nedopustivo – kazao je, između ostalog Mehmedović, mada su u tekstu zakona navedeni jevrejski praznici, a ostalim je ostavljena mogućnost da odaberu po pet dana godišnje za obilježavanje vjerskih praznika.

– Mislim da za pravoslavne vjernike ima i bitnijih dana od onih navedenih u tekstu zakona i zato mislim da bi se trebala konsultovati Srpska pravoslavna crkva prilikom utvrđivanja neradnih dana za praznike – dodala je Pandurević.

Povlačenje zakona

– Nadam se da će se prijedlog ovog zakona uskoro ponovo naći pred Parlamentom, jer je utvrđivanje neradnih dana za vrijeme vjerskih praznika naša obaveza prema potpisanim ugovorima sa Svetom stolicom i SPC-om – istakla je predsjedavajuća Doma Borjana Krišto u izjavi za medije.

Ministar civilnih poslova je, nakon burne rasprave odlučio da privremeno povuče tekst zakona iz parlamentarne procedure.

– Kada sam vidio u kojem pravcu ide rasprava i da su protiv zakona ne samo predstavnici opozicije, nego i parlamentarne većine odlučio sam povući zakon i sada ćemo u Vijeću ministara vidjeti šta ćemo dalje – izjavio je ministar Osmanović.

U toku sjednice zastupnici su raspravljali i o Izvještaju EU-a o stanju u BiH i Akcionom planu za provedbu reformske agende.

Za nove službenike tri miliona KM

Ukoliko ne bi bila izmijenjena konstrukcija o šefovima kabineta i savjetnicima članova PS BiH, to bi državu moglo koštati dodatnih više od tri miliona maraka godišnje.

Računica je jednostavna. Parlament BiH broji ukupno 57 zastupnika i delegata. Članovi kolegija oba doma, njih šestero, već sada imaju pravo na šefa kabineta i savjetnika. To znači da bi u državni parlament moglo da se zaposli još po 51 šef kabineta i savjetnik.

Prosječna mjesečna primanja šefova kabineta i savjetnika u državnim institucijama trenutno iznose oko 2.500 KM. Kome se da računati može pomnožiti 102, koliko bi bilo novozaposlenih službenika sa 2.500, a zatim sa 12 mjeseci u godini i dobit će precizan iznos koliko nas može “udariti po džepovima“ samo jedna rečenička konstrukcija.

Proudly powered by WordPress