Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Efekti hapšenja Radončića i utjecaj na koaliciju SDA i SBB

Fahrudin Radončić, umjetnik, novinar, političar, 2009. godine osniva i Savez za bolju budućnost. Od tada do danas je jedini predsjednik ove stranke.

Fahrudin Radončić je u kratkom periodu uspio politički napredovati i do pozicije državnog ministra, a ove godine je njegova stranka ušla u koaliciju sa SDA, s kojom je Radončić vodio gotovo 20-godišnji medijski rat.

2012. godine raspada se koalicija SDP-SDA na državnom nivou. Fahrudin Radončić prvi put je dobio priliku da upravlja jednim od najvažnijih državnih resora – Ministarstvom sigurnosti. Na poziciji je zamijenio dotadašnjeg SDA-ovog Sadika Ahmetovića. Nisu prošle ni dvije godine, Radončić je smijenjen. I to upravo na zahtjev Kluba SDA u Predstavničkom domu državnog Parlamenta. Razlog – nije učinio sve što je bilo u njegovoj moći da spriječi paljenje zgrade Predsjedništva BiH tokom februarskih protesta 2014. godine. Ipak, preko noći su čelni ljudi SDA i SBB, zaboravili da su jedni druge optuživali za politička ubistva, krađe, prevare, zaboravili su Ramiza Delalića Ćelu, Nasera Keljmendija. Počeli su u javnosti braniti jedan drugog na štetu pravosudnih institucija.Pružili su jedan drugom ruku i međusobno se ocijenili kao kredibilni partneri.

Ponovo je Fahrudinu Radončiću nadomak ruke bila još jedna ministarska pozicija na najvišem nivou – u Vijeću ministara – i to državnog ministar prometa i komunikacija. Ali, situacija se preko noći promijenila hapšenjem stranačkog kolege Bakira Dautbašića. Nazvao je Radončić i ovaj proces politički motivisanim, te u inat pravosudnim institucijama BiH predlaže upravo Dautbašića na poziciju minista prometa i komunikacija. U međuvremenu, državni tužilac Božo Mihajlović na ročištu Dautbašiću čita kako su to Radončić i Dautbašić utjecali na svjedokinju Sarić.

Kakva će biti sudbina koalicije SDA-SBB niko ne može predvidjeti. Ono što je poznato jeste da SDA sve više gubi partnere za vlast.

Proudly powered by WordPress