Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zbog fotografije od 9. januara: Pripadnik OS BiH Dejan Petrušić pod disciplinskim postupkom

Ministarstvo odbrane BiH zvanično je potvrdilo da se na fotografiji grupe mladića koja je nastala 9. januara 2016. godine, među kojima je i nekolicina u vojnim uniformama i sa naoružanjem nalazi i  pripadnik OS BiH Dejan Petrušić, a što je agencija Patria ranije i objavila.

– Nakon provjere navedenih navoda potvrđeno je da je na spornoj fotografiji koju ste nam dostavili, u civilnoj odjeći i bez naoružanja identificiran pripadnik OS BiH – vojnik Dejan (Milan) Petrušić. Zapovjednik postrojbe OS BiH u kojoj je raspoređen imenovani pripadnik OS BiH je sukladno svojim zakonski propisanim nadležnostima i obvezama već pokrenuo izviđajni disciplinski postupak zbog rasvjetljavanja i utvrđivanja svih relevantnih činjenica kao i eventualne odgovornosti imenovanog – navode iz Ministarstva odbrane BiH.

Podsjećamo, u cijeli slučaj se uključila SIPA i Ministarstvo sigurnosti BiH koji rade na identifikaciji osoba sa fotografije s obzirom da je civilima nošenje vojnog naoružanja zabranjeno i krivično je djelo.

Mladići sa fotografije proslavljali su 9. januar, neustavni Dan RS pucajući iz oružja i patrolirajući vozilima na putu Sokolac-Mokro.

Iz Ministarstva odbrane BiH kazali su da su „stava da se svi pripadnici OS BiH moraju ponašati sukladno zakonu, pravilima službe u OS BiH i ostalim važećim propisima koji definiraju i reguliraju život i rad u OS BiH, kao i ponašanje izvan službe.“

Proudly powered by WordPress