Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U Kaknju planiraju završetak radova na rekonstrukciji glavne gradske saobraćajnice

U općinskim službama Kaknja urađen je precizan plan utroška sredstava od koncesija, od kojih se očekuje prihod u iznosu od milion KM.

Prikupljena sredstva u općinskom budžetu po ovom osnovu bit će realizirana kroz “Program utroška sredstava od koncesija” na prioritetne projekte, kao što su detaljna rekonstrukcija glavne gradske saobraćajnice, od centra do mosta u Zgošći, za koje su planirana sredsstva od 540.611 KM.

Glavna gradska saobraćajnica je trenutno dosta loših tehničkih karakteristika, nedovoljne širine, sa dosta udarnih rupa i deformacija te neriješenom odvodnjom. Cesta je prije mnogo godina građena sa kaldrmom kao završnim slojem, a kasnije je samo presvučena asfaltom preko kaldrme, pa je iz tih razloga česta pojava puknuća i udarnih rupa.

Zbog lošeg stanja i starosti instalacija u cestovnom pojasu česte su potrebe za prekopavanjima ceste koje je teško dovesti u prvobitno stanje. Odvodni šahtovi i cijevi su nedovoljnog profila i ne mogu primiti sve površinske vode kod jačih kiša.

Trenutno je u toku izrada projektne dokumentacije, koja će dati konačnu investicijsku vrijednost, a rekonstrukcijom ove saobraćajnice bi se riješila odvodnja površinskih voda i dobila moderna gradska saobraćajnica koja zadovoljava kriterije potrebne za normalno odvijanje jednosmjernog saobraćaja kroz grad.

U okviru popravke i rekonstrukcije gradskih ulica bit će izrađena pješačka staza trotoara i promijenjen dio sloja asfalta u Rudarskoj ulici, u kojoj je već urađena prva faza radova.

Tokom izvođenja prve faze rekonstrukcije urađen je sistem odvodnje, izvršena zamjena kolovozne konstrukcije, ali bez završnog habajućeg sloja asfalta i bez rekonstrukcije trotoara. Planiranim sredstvima, obezbijeđenim iz programa utroška sredstava od koncesija, u ovoj godini će biti završeni radovi na ovoj saobraćajnici i ona će imati punu funkciju. 

Proudly powered by WordPress