Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Koliko zarađuju članovi VSTV-a?

Četiri stalno zaposlena člana Vijeća imaju ograničena primanja. Predsjednik Milan Tegeltija ima 1.300 maraka mjesečnog paušala, i još 2.400 maraka platu sudije u Banjaluci. Ukupna mjesečna primanja: 3.700 maraka.

Ružica Jukić prima mjesečni paušal od 1.000 maraka plus platu 2.400 maraka. Jadranka Lokmić-Misirača ima isti paušal kao Jukić, ali i platu Tužiteljstva BiH, gdje je prosječna plata 3.952 marke. Njena ukupna primanja su najmanje 6 hiljada.

Četvrti stalno zaposleni je Zijad Kadrić sa 1.000 maraka paušala i platom sudije Apelacionog suda u Brčkom.

Premda ove brojke izgledaju pompezno, primanja članova Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća nisu najveća u pravosuđu. Predsjednika Suda BiH Meddžida Kreso mjesečno zaradi platu od 4.400 maraka. Isti iznos plate zaradi i glavni državni tužitelj Goran Salihović. Predsjednik Ustavnog suda BiH, na primjer, zaradi 4.800 maraka plate.

“Po meni trebali bi članovi VSTV imati mnogo veću platu, bar onoliko koliko ima predsjednik Suda BiH. Nije logično da članovi institucije koja ih bira imaju manje plate”, smatra Ružica Jukić.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće ima 15 članova. Osim četiri stalno zaposlena, koja imaju stalni paušal, ostali članovi dobivaju naknadu od 200 maraka po danu. Upućeni kažu da članovi Vijeća ne dolazi samo kada su sjednice, već i više puta sedmično. To znači da ostali članovi imaju priliku da zarade i veću paušal od stalno zaposlenih, naravno, uz svoj redovne plate na stalnim radnim mjestima.

Prema zvaničnim podacima, članovima VSTV-a u toku jednog mandata se isplati oko 160 hiljada maraka, što u prosjeku iznosi 1.600 maraka mjesečno. To su iznosi koji se ostvare mimo redovnim plata u sudovima i tužiteljstvima. Posebna je tema šta se pravosudni funkcioneri posjeduju. Sve se to nalazi u imovinski kartnima, koji se čuvaju u tajnosti. Kako ih niko ne pita za imovinu, tako ni članovi VSTV-a nikome ne odgovaraju za svoj rad, osim što godišnje dostavljaju izvještaj parlamentima, koji se samo prima k znanju.

Proudly powered by WordPress