Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Odluka Vlade FBiH: 50 miliona mladima za posao

Vlada Federacije BiH usvojila je jučer Program utroška i Plan raspodjele novca za finansiranje prvog zapošljavanja i samozapošljavanja, utvrđenog budžetom FBiH za 2016. godinu. Riječ je o ukupno 50 miliona maraka.

Ukupan iznos raspodjeljuje se po kantonima, u zavisnosti od broja nezaposlenih osoba i njihovog učešća u ukupnom broju nezaposlenih u FBiH. Po tom kriteriju, Unsko-sanskom kantonu pripada 6.115.000 KM, Posavskom 580.000 KM, Tuzlanskom 14.065.000 KM, Zeničko-dobojskom 9.385.000 KM, Bosansko-podrinjskom 550.000 KM, Srednjobosanskom 4.360.000 KM, Hercegovačko-neretvanskom 4.355.000 KM, Zapadnohercegovačkom 1.445.000 KM, Sarajevskom 7.965.000 KM, te Livanjskom 1.180.000 KM.

Svrha programa je subvencioniranje poslodavaca za slučaj zapošljavanja nezaposlenih osoba bez radnog iskustva, odnosno radnog staža u zvanju za koje su se obrazovale ili u nivou stručne spreme i subvencioniranje osoba koje se samozapošljavaju.

Sredstva su namijenjena poslodavcima koji zapošljavaju osobe u životnoj dobi od 15 do 30 godina, koje se u evidenciji nadležne službe za zapošljavanje vode kao nezaposlene duže od trideset dana i koje, bez obzira na period, nemaju ukupno evidentiranog staža osiguranja više od jedne godine u zvanju za koju se obrazovala.

Također, sredstva su predviđena i za osobu koja se samozapošljava u životnoj dobi od 18 ili više godina, vodi se u evidenciji nadležnog organa za zapošljavanje kao nezaposlena neprekidno duže od trideset dana i koja bi koristila subvenciju kako bi radila samo za sebe.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić izjavio je nedavno za Faktor da bi planiranih 50 miliona maraka trebalo biti dovoljno za zapošljavanje sedam do osam hiljada osoba.

-To znači da će jednu godinu biti subvencionirana minimalna bruto plaća zaposlenika, dok će obaveza poslodavaca biti da radnika pod istim uslovima zadrže i narednih 12 mjeseci – rekao je Zukić.

Provjera poslodavaca

Javni poziv za dodjelu finansijskih sredstava bit će objavljen na internetskoj stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje, i u najmanje dva dnevna lista dostupna na cijelom području Federacije BiH, a koji ostaje otvoren do utroška raspoloživih sredstava.

Proudly powered by WordPress