Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ivanić: BiH predaje aplikaciju za članstvo u EU 15. februara, nema tu nikakve dileme

“Bosna i Hercegovina predat će aplikaciju za sticanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj Uniji 15. febrara i tu nema nikakve dileme”, kazao je ovo danas novinarima u Sarajevu Mladen Ivanić, član predsjedništva BiH.

On je rekao da će prihvatanjem aplikacije Evropska unija pokazati opredjeljenost i podršku evropskom putu BiH.

“Svjesni smo činjenice da će biti rezervi i svega, ali jednom moramo i mi Evropi dati izazov da li podržava BiH ili su i dalje spremni da ovo ostane jedina zemlja koja nema status kandidata na ovom prostoru”, kazao je Ivanić.

Također je istakao da očekuje da će BiH dobiti kandidatski status za članstvo u EU 2017. godine.

Ivanić je bio jedan od učesnika konferencije Platforme dijaloga pod nazivom “Kulturna različitost-zajedničko blago” koja se održava u Zremaljskom muzeju u Sarajevu u okviru projekta Ujedinjenih nacija “Dijalog za budućost”, u saradnji sa Predsjedništvom BiH.

Osim Ivanića, na skupu su se obratili Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH, te Adil Osmanović, ministar civilnih posloava BiH.

Govornici su istakli značaj i ulogu agencija UN-a na zaštiti i promociji kulture i kulturnih projekata u BiH. Istaknuto je da je ulaganje u kulturu važno zbog razumijevanja  naroda u BiH te svih drugih naprednih procesa.

“Moramo biti svjesni da mir nije nešto što dolazi samo od sebe, već nešto što se mora njegovati i čemu moramo posvetiti dosta pažnje. Upravo ovaj niz dijaloških konferencija koje smo napravili je nešto što će narodima BiH dati instrument da razgovaraju”, kazala je Sinanoglu.

Također, dodala je, UN podržava i niz manjih projekata u BiH te rade s mladim ljudima kojim omogućavaju da zajednički predstave svoje ideje.

“Nastojat ću da s kolegama iz entiteta i kantona uz podršku međunarodnih institucija uradimo sve da se kultura ne posmatra kao nešto u što samo treba ulagati”, poručio je Osmanović, navodeći da su istraživanja u BiH iz 2011. godine pokazala da oko 29.000 građana radi u kulturnim institucijama ili imaju veze s kulturnom.

Proudly powered by WordPress