Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Novi Zakon o državnoj službi: “Doživotni” sekretari i pomoćnici ministara odlaze iz Vlade FBiH

U naredna dva mjeseca trebalo bi biti završeno do sada najveće kadrovsko pospremanje u Federalnoj vladi i nekim drugim institucijama, saznajemo iz Vlade. Prema navodima naših izvora, u tom periodu svi organi uprave bi trebali izraditi prijedloge novih pravilnika koji trebaju biti usklađeni s izmjenama Zakona o državnoj službi FBiH, raspisati konkurse i obaviti imenovanja na pozicije za koje će biti raspisani konkursi.

Radi se o pozicijama koje su do sada imale status državnih službenika, a izmjenama Zakona gube taj status. U ovu kategoriju spadaju sekretari Parlamenta, Vlade i ministarstava, rukovodioci uprava, upravnih organizacija i stručnih službi, pomoćnici rukovodilaca uprava, upravnih organizacija i stručnih službi, te glavni inspektor, savjetnici i šefovi kabineta.

Prema izmjenama Zakona o državnoj službi rukovodeće funkcije u organima uprave, poput rukovodilaca organa, sektora, odjela, pomoćnika ministara, sekretara u organima uprave i slično neće više biti “doživotne“ pozicije, nego će njihov “rok trajanja“ biti ograničen mandatnim periodom, nakon čega će ponovo biti raspisan konkurs za zapošljavanje.

Ove izmjene obuhvataju oko 250 pozicija u organima uprave i na njih će se dolaziti preko konkursa. Na njima se trenutno nalaze službenici koji su zaposleni na neodređeni period. To ne znači da ove pozicije neće ponovo zauzeti isti ljudi, jer će i oni imati mogućnost da se prijave na raspisane konkurse, ali će, ubuduće imati “ograničen rok trajanja“.

Počela provedba

– Provedba izmjena Zakona o državnoj službi je praktično već počela, donošenjem tri uredbe na posljednjoj sjednici Vlade FBiH. Nakon što je Ustavni sud FBiH odbio apelaciju Kluba srpskog naroda Federalnog parlamenta, izmjene Zakona su objavljene u Službenim novinama FBiH krajem prošle godine i one su stupile na snagu – kazao nam je naš izvor.

Prvom uredbom Vlada je uvela princip kompetencije i analize radnog mjesta prilikom zapošljavanja. Kompetencije predstavljaju listu znanja, vještina, sposobnosti, ličnih karakteristika i vrijednosti potrebnih za uspješno i efikasno obavljanje posla. Na osnovu ove liste bit će utvrđeni precizni kriteriji koji će se koristiti prilikom ocjenjivanja kandidata. Analizom radnih mjesta se želi spriječiti raskorak između opisa radnog mjesta i stvarnih dužnosti. Također, na osnovu analize bit će utvrđeni kriteriji za utvrđivanje visine plaće za svako radno mjesto.

Drugom uredbom se zahtijeva izrada nove sistematizacije radnih mjesta. Pored tehničkih podataka, kao što su naziv radnog mjesta, organizaciona jedinica, broj izvršilaca i slično, radno mjesto treba da ima jasno istaknutu svrhu, odnosno jasno definisan spisak svih dužnosti za određeno radno mjesto, kao i popis unutrašnjih i vanjskih kontakata koje mora ostvarivati uposlenik, te učestalost tih kontaktiranja.

Trećom uredbom propisuju se kriteriji i postupak zapošljavanja i razrješenja osoba na pozicije koje su obuhvaćene izmjenama ovih zakona.

Izmjene i njihova provedba spadaju među obaveze entitetskih vlasti u okviru Reformske agende. Njima se želi spriječiti bahatost državnih službenika, koja je nerijetko proizilazila iz osjećaja nedodirljivosti, jer su bili zaposleni na neodređeni rok trajanja.

Pomaže daidža

Među mnogim primjerima, ističe se dugogodišnji sekretar Ministarstva rada i socijalne politike FBiH Fehim Bekan. Za vrijeme svoje višegodišnje „vladavine“ u ovom ministarstvu, kako su ranije pisali mediji, Bekan je uspio uhljebiti veliki broj bliskih rođaka, u nekoliko navrata su pisali mediji.

Svoju kćerku Elmu Kamerić je zaposlio u Nadzorni odbor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin Fojnica i to ni manje ni više nego za predsjednicu NO.

Kćerke Fehimovog brata Samira Zeba i Indira Dujmović nisu ništa lošije prošle. Zeba je mjesto našla u Nadzornom odboru Zavoda za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo, a Dujmović je referentica u “Fehimovom ministarstvu“. Daidža Fehim je u isto ministarstvo zaposlio i sestričinu Zarifu Stovrag.

Četiri godine predsjednikovanja u Upravnom odboru Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Bekan je u ovaj fond uspio zaposliti svoju pastorku Alisu Čedić, kao i rođakovu suprugu Mensuru Vreto. Navodno se Bekan brinuo i o budućim članovim famlije zaposlivši zaručnicu svog bratića Selmu Fazlić.

Mito od 30.000 KM

Do čega može dovesti dugogodišnje pomoćnikovanje u nekom ministarstvu ilustruje i slučaj Bahira Imamovića, pomoćnika ministra energije, industrije i rudarstva u Vladi TK. On je od zamjenika direktora preduzeća Tuzla Kvarc tražio da mu se u tri rate isplati mito u ukupnom iznosu od 30.000 KM, da bi proveo proceduru dodjele koncesije na eksploataciju kvarcnog pijeska. Ovu proceduru je svakako prema važećim zakonima morao provesti. Uhvaćen je nakon što mu je isplaćena prva rata u iznosu od 10.000 KM.

Izmjene zakona

Službenici, koji trenutno obavljaju poslove rukovodilaca, pomoćnika ili sekretara u organima uprave, a koji nakon raspisanog konkursa ne budu zadržali svoje pozicije, moći će birati između radnog mjesta nižeg ranga u odnosu na dosadašnje, poput šefa sektora i slično, ili prijavljivanja na biro za zapošljavanje.

Ubuduće će svi oni koji budu na ove pozicije dolazili sa mjesta državnog službenika, nakon isteka mandata, biti vraćeni na svoja radna mjesta. Onima koji budu dolazili “izvana“, odnosno koji prije preuzimanja funkcije nisu bili angažovani u državnoj upravi, prestankom mandata prestaje i radni staž. Oni neće imati pravo na takozvani “bijeli hljeb“ poput izabranih i imenovanih zvaničnika.

Bitno je spomenuti da sekretari, rukovodioci i pomoćnici u organima uprave, prema ovim izmjenama Zakona o državnoj službi, neće moći biti članovi upravnih ili nadzornih odbora u upravnim organizacijama, ili u kompanijama u kojim Vlada FBiH ima udio u vlasništvu.

Proudly powered by WordPress