Sastojci
- Tijesto:
- 300 g brašna
- 150 g putera
- 100 g šećera
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1 jaje
- kašikica praška za pecivo
- Nadjev:
- 5-6 jabuka
- 2-3 kašike smeđeg šećera
- kašikica cimeta
- 100 g preženih badema, grubo sjeckanih
Priprema:
- Za tijesto pomiješajte brašno s praškom za pecivo, pa rukama namrvite hladni puter. Dodajte šećer, jaje i vrhnje, pa rukama zamijesite tijesto, radeći onoliko dugo dok se puter od topline ruku ne rastopi, a tijesto prestane biti ljepljivo.
- Po potrebi dodajte malo brašna. Oblikujte tijesto u kuglu i ostavite da odstoji u frižideru barem dva sata, a najbolje preko noći.
- Barem pola sata prije pečenja pripremite smjesu od jabuka. Ogulite i naribajte jabuke. Dodajte šećer, cimet i bademe.
- Ohlađeno tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Na pobrašnjenoj podlozi svaki razvaljajte tanko, oko 3-4 milimetra debljine. Prebacite donji sloj tijesta u namašteni i pobrašnjeni lim željenog oblika.
- Po donjem sloju tijesta ravnomjerno rasporedite smjesu od jabuka, nakon što ste ocijedili višak soka.
- Poklopite, odnosno prekrijte drugim slojem tijesta (ako je negdje puklo, zakrpajte prstima ili viškom tijesta). Krajeve lagano pritisnite prstima, a cijelu površinu pite nabockajte vilicom.
- Pecite u zagrijanoj peći na 180 stepeni oko pola sata, odnosno dok lijepo ne porumeni. Servirajte mlako ili sasvim hladno, po želji pospite šećerom u prahu.