Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zasladite vikend sa maminom pitom od jabuka

Sastojci

  • Tijesto:
  • 300 g brašna
  • 150 g putera
  • 100 g šećera
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • kašikica praška za pecivo
  • Nadjev:
  • 5-6 jabuka
  • 2-3 kašike smeđeg šećera
  • kašikica cimeta
  • 100 g preženih badema, grubo sjeckanih

Priprema:

  • Za tijesto pomiješajte brašno s praškom za pecivo, pa rukama namrvite hladni puter. Dodajte šećer, jaje i vrhnje, pa rukama zamijesite tijesto, radeći onoliko dugo dok se puter od topline ruku ne rastopi, a tijesto prestane biti ljepljivo.
  • Po potrebi dodajte malo brašna. Oblikujte tijesto u kuglu i ostavite da odstoji u frižideru barem dva sata, a najbolje preko noći.
  • Barem pola sata prije pečenja pripremite smjesu od jabuka. Ogulite i naribajte jabuke. Dodajte šećer, cimet i bademe.
  • Ohlađeno tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Na pobrašnjenoj podlozi svaki razvaljajte tanko, oko 3-4 milimetra debljine. Prebacite donji sloj tijesta u namašteni i pobrašnjeni lim željenog oblika.
  • Po donjem sloju tijesta ravnomjerno rasporedite smjesu od jabuka, nakon što ste ocijedili višak soka.
  • Poklopite, odnosno prekrijte drugim slojem tijesta (ako je negdje puklo, zakrpajte prstima ili viškom tijesta). Krajeve lagano pritisnite prstima, a cijelu površinu pite nabockajte vilicom.
  • Pecite u zagrijanoj peći na 180 stepeni oko pola sata, odnosno dok lijepo ne porumeni. Servirajte mlako ili sasvim hladno, po želji pospite šećerom u prahu.
Proudly powered by WordPress