Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Akif Mlačo promoviran na čast doktora medicinskih nauka

Visočanin Akif Mlačo promoviran je na čast doktora medicinskih nauka. U svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu rektor-promotor prof. dr. Muharem Avdispahić, dr. h. c., promovirao je 39 doktora nauka i umjetnosti. Na promociji je promovirano 39 kandidata: osam kandidata na čast doktora medicinskih nauka, šest kandidata na čast doktora političkih nauka, pet kandidata na čast doktora bioloških nauka, četiri kandidata na čast doktora tehničkih nauka, po tri kandidata na čast: doktora socioloških nauka, doktora farmaceutskih nauka, doktora pravnih nauka i doktora stomatoloških nauka, dva kandidata na čast doktora hemijskih nauka, te po jedan kandidat na čast doktora nauka u oblasti odbrane i sigurnosti i doktora nauka u oblasti muzikologije – historija muzike.

akif mlacoIstakavši da se promocija održava u sedmici koja je započela činom velikog simboličkog značenja: predajom aplikacije Bosne i Hercegovine za kandidatski status u Evropskoj uniji, rektor Avdispahić je podsjetio da je Univerzitet u Sarajevu u Bosni i Hercegovini ona institucija koja posjeduje najveći potencijal da doprinese ukupnom društvenom razvoju u pravcu ostvarenja onog što je cilj svih građana Bosne i Hercegovine: život i rad u normalnoj evropski uređenoj državi.

Rektor Avdispahić je u poruci doktorantima istakao: „Vi ste naša nova snaga. Sada kad ulazite u krug dokazano osposobljenih za samostalan naučni rad, veoma važan aspekt vašeg udjela u procesima koji treba da doprinesu da se ovo društvo oblikuje u društvo sposobno da se razvija prema autonomno odabranim ciljevima jeste i vaše potvrđivanje u odabranoj struci po što višim međunarodnim standardima.“

Pored dr. Akifa Mlače na čast DOKTORA MEDICINSKIH NAUKA promovirani su još i:

Nadža Zubčević
Sanko Pandur
Bisera Gogov
Selena Bajraktarević
Hajrija Maksić
Merita Tirić-Čampara
Ramadan Dacaj

Proudly powered by WordPress