Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ambasador UNESCO-a Marko Pogačnik donirao megalitni krug istraživačima visočkih piramida

U četverodnevnoj posjeti Visokom i BiH od 14.-18. februara 2016. boravio je ambasador UNESCO-a, umjetnik Marko Pogačnik iz Slovenije. On je odlučio donirati megalitni krug i postaviti ga na parcelama Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramdia Sunca”, preciznije na lokaciji Ravne 2.

Inače, Marko Pogačnik je iz Nove Gorice i 5. februara 2016. u Parizu je dobio status “Umjetnik za mir organizacije UNESCO”. Jedan je od najcjenjenijih slovenačkih umjetnika i kipara. Autor je grba Slovenije. Dobitnik je najviših priznanja za kulturu Republike Slovenije: Prešernove nagrade (1991.) i Jakopičeve nagrade (2008.).

Marko Pogačnik je autor kamenih krugova s kosmogramima koje je postavio širom svijeta: u Ljubljani, Torontu, Bohemiji, Zagrebu, Kentakiju, Klagenfurtu, na Braču, Kanarskim otocima i drugdje. Cilj je bio postavljanje megalita na akupunkturne tačke Planete.

Pogačnik smatra da su Visoko i bosanske piramdie jedna od ključnih energetskih tačaka u Europi. Sa svojim saradnicima i studentima iz Slovenije, SAD i drugih zemalja će od 23.-31. jula obrađivati kamene blokove koje će instalirati na lokaciji “Ravne 2”. To će ujedno biti i poklon Slovenije i ovog priznatog svjetskog umjetnika Fondaciji, Visokom i BiH.

Prilikom posjete BiH, odabrao je 23 kamena bloka u kamenolomu u Ljubuškom te odredio lokaciju za njihovu obradu i postavljanje.

Proudly powered by WordPress