Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Srebrni medvjed filmu Danisa Tanovića

‘Smrt u Sarajevu’ Danisa Tanovića dobitnik je Srebrnog medvjeda u Berlinu.

Danis Tanović je nakon filma ‘Epizoda u životu berača željeza’, za koji je dobio Srebrnog medvjeda za najboljeg glumca i režiju, nakon tri godine ponovo trijumfovao na festivalu u Berlinu.

Radnja ‘Smrti’ smještena je u jednom sarajevskom hotelu u kojem je u toku priprema večere za obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

Film je rađen po motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernarda-Henrija Levyja ‘Hotel Evropa’.

Gianfranco Rosi, reditelj dokumentarca ‘Fire at Sea’, o više hiljada migranata koji stižu na italijansko otok Lampedusa, dobitnik je prestižnog Zlatnog medvjeda.

Žiri na čelu s američkom glumicom i trostrukom dobitnicom Oskara Meryl Streep izabrao je Rosijev film među 18 kandidata za glavnu nagradu prvog ovogodišnjeg evropskog filmskog festivala.

Mia Hansen-Løve proglašena je za najboljeg reditelja za film “Things to Come”.

Prema žiriju, Majd Mastoura je najbolji glumaca za ulogu u filmu ‘Inhebbek Hedi’, koji je režirao tuniski reditelj Mohamed Ben Attia, a Trine Dyrholm je proglašena najboljom glumicom za ulogu u filmu “The Commune”.

Tanovićevom filmu i nagrada FIPRESCI

Ovaj film ranije je osvojio nagradu FIPRESCI 66. internacionalnog filmskog festivala u Berlinu. Nagrada je reditelju Tanoviću uručena u subotu na ceremoniji dodjele nagrada nezavisnih žirija, saopćeno je u subotu iz Centra za savremenu umjetnost u Sarajevu.

FIPRESCI nagradu dodjeljuje Federcija internacionalnih filmskih kritičara, a ove godine žiri za selekciju filmova Takmičarskog programa su sačinjavali José Romero, Mohammed Rouda i Clarence Tsui.

Film su producirale sarajevska produkcijska kuća SCCA/pro.ba i Margo Cinema iz Pariza.

Uloge u filmu su ostvarili Snežana Vidović, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Edin Avdagić i legenda francuskog glumišta Jacques Weber.

Film Danisa Tanovića ‘Smrt u Sarajevu’ doživio je svjetsku premijeru u ponedjeljak u okviru Takmičarskog programa Berlinalea.

Nastao je u produkciji Margo Cinema i SCCA/pro.ba u koprodukciji s France 3 Cinema, a podržali su ga Canal+, France Televisions i Fondacija za kinematografiju Sarajevo, te Audi BiH, saopćeno je iz Centra za savremenu umjetnost.

Proudly powered by WordPress