Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Čović spreman i na ucjene: Kako će SDA i SBB spriječiti formiranje trećeg kanala

Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH objavilo je prednacrt izmjena zakona o Javnom RTV servisu. Predloženo je da se u okviru BHRT-a formiraju tri kanala, i ovo je prijedlog koji je u proceduru stavio Saša Dalipagić, zamjenik ministra prometa i komunikacija HDZ-ov kadar, koji je iskoristio činjenicu da je mjesto ministra koje pripada Bošnjacima (SBB dao kandidata Bakira Dautbašića koji nikada nije imenovan) upražnjeno, piše novinska agencija Patria.

U Ministarstvu prometa i komunikacija užurbano rade da „vruć krompir prebace drugima“, ali se ne libe pričati o ovoj opciji čak ni strancima koji posjećuju ovo ministrastvo i traže odgovore kako će se riješiti problem BHRT-a odnosno naplate RTV takse, ali svaki odgovor počinje sa predloženim Nacrtom koji je u najmanju ruku skandalozan.

Iako prijedlog ide od HDZ-a u cijeloj priči ne mogu se amnestirati ni koalicioni partneri SDA i SBB koji tvrde da ovaj prijedlog neće imati većinu. Međutim, očito ne shvataju da što prije treba upotpuniti mjesto ministra prometa i komunikacije. Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA kazao je odgovarajući na pitanje novinara Patrije „da li shvata hitnost imenovanja ministra prometa i komunikacija“ kazao da ovo ne može proći.

– Bez obzira što je zamjenik iskoristio, ako tako možemo reći, neprisustvo ministra, taj prijedlog odnosno inicijativa ne može dobiti zeleno svjetlo na Vijeću ministara, ali mi očekujemo da u skorašnje vrijeme dođe do imenovanja – istakao je Osmanović.

No, nije pojašnjeno kako će SDA i SBB „natjerati“ HDZ da se usaglasi sa prijedlogom o rješavanju problema finansiranja Javnog servisa, a izvor Patrije otkriva da je Dragan Čović spreman i na ucjene.

Podsjećamo, prema Nacrtu Saše Dalipagića, iz studija u Sarajevu program bi se emitovao na bosanskom, iz Banje Luke na srpskom, a iz studija u Mostaru na hrvatskom jeziku!? Kako se dalje navodi programi BHRT se proizvode, uređuju na način prilagođen potrebama pojedinog konstitutivnog naroda.

Prednacrt, po ranijem zaključku Doma naroda Parlamenta BiH, uradila je Radna grupa resornog ministarstva, a odobrio zamjenik ministra Saša Dalipagić. Javne konsultacije trajat će 21 dan.

Proudly powered by WordPress