Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Odlukom načelnice Općine: Suada Mlačo smijenjena sa mjesta direktorice Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko

Nakon regularnog konkursa za izbor novog direktora Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko za novi mandatni period na kojem je zakonski prošla aktuelna direktorica Suada Mlačo, kako to u Visokom obično biva desilo se sve suprotno zakonskoj proceduri.
Kako saznaje Visoko.co.ba u igri su bila dva kandidata, a za vrijeme trajanja konkursne procedure drugi kandidat je odustao prije intervjua i to u pismenoj formi. Nakon toga je Upravni odbor Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko poslao prijedlog načelnici Amri Babić koja je trebala dati saglasnost na novo imenovanje Suade Mlačo nakon čega slijedi odugovlačenje od dva mjeseca. Zvanično prvi mandat tada aktuelne direktorice trajao je 24.02.2016.godine, a dan ranije 23.02.2016.godine načelnica Općine umjesto saglasnosti na Odluku Upravnog odbora šalje dopis u kojem traži od Upravnog odbora mišljenje o radu direktorice Mlačo u proteklom periodu?
obdaniste, dopis, nacelnica-1Nakon dostavljenog mišljenja uslijedilo je imenovanje Halime Abdukić za v.d direktora, a Suada Mlačo je trenutno na bolovanju i kako saznajemo žalit će se na odluku načelnice Općine.

Kako smo saznali od uposlenika ove javne ustanove koji su željeli ostati anonimni bivša direktorica je u svom mandatu sustigla dvije plate, sedam toplih obroka, renovirala dio obdaništa i ima najveći broj djece na kartonu, postali su najbrojnija ustanova i jedina sa listom čekanja. Direktorica Mlačo nije željela podleći političkom pritisku da je može šefica kabineta načelnice Općine telefonom zvati telefonom i davati instrukcije koga primiti za domara i kako bi trebala da radi svoj posao. Zbog toga i pored uredne zakonske procedure da obnovi mandat ona više nije direktorica Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko. Tako je to kod nas u Visokom.

Proudly powered by WordPress