Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Crveni grejpfrut obara holesterol

Da li ste znali da se ispod debele kore crvenog grejpfruta krije prava riznica zdravlja? Konzumiranje samo jednog grejpa na dan izuzetno je korisno u sprječavanju razvoja kardiovaskularnih oboljenja, ustanovili su naučnici u Izraelu, poslije istraživanja na grupi pacijenata oboljelih od srčanih bolesti.
Istovremeno su uspjeli da regulišu i visok holesterol, prenose Novosti.
“Zanimljivo je da njihov organizam ranije nije reagovao na lijekove za smanjenje holesterola na bazi statina, ali se nakon uzimanja crvenog grejpa nivo holesterola se smanjio”, izjavila je mr Šila Gorinštajn, rukovodilac istraživačkog tima sa Univerziteta u Jerusalimu.
Drugo istraživanje pokazalo je da konzumiranje crvenog grejpa smanjuje nivo masnoća u krvi, a naročito triglicerida, što nije slučaj kada se unosi žuti plod ove voćke…
Naučnici vjeruju da su za ovakve rezultate odgovorni antioksidansi kojima je crveni grejp prebogat, ali pretpostavljaju da ova voćka sadrži još neke zasada nepoznate hemijske sastojke, koji utiču na smanjenje triglicerida.

Proudly powered by WordPress