Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Radončić umjesto Zvizdića – je li moguć preokret?

Najmanje jedna SDA frakcija i cijeli SBB okružile su Denisa Zvizdića, tačnije fotelju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Premda mu to nije bila prvobitna ideja, sada na njoj insistira. Fahrudin Radončić traži način da se revanšira za ono što je prošao u posljednjih mjesec i po dana.

Više izvora iz Stranke domkratske akcije nam je potvrdilo da je lider SBB-a Fahrudin Radončić od Bakira Izetbegovića tražio mjesto predsjedavajućeg Vijeće ministara BiH, gdje bi zamijenio Denisa Zvizdića. Isti izvori navode da se na taj način Radončić želi revanširati Izetbegoviću zbog sudskog procesa koji se vodi protiv Radončića.

Međutim, podijeljena su mišljenja da li je Bakir Izetbegović spreman da se odrekne Zvizdića zarad Radončića.

Pojedini članovi SDA smatraju da, ukoliko Radončić bude ozbiljan u svom zahtjevu, Izetbegović neće imati mnogo prostora da ga odbije.Naši sagovornici ne bi bili iznenađeni da Izetbegović Zvizdića zamijeni Radončićem, jer je, tvrde, ranije istovremeno obećao i Radončiću i Šefiku Džaferoviću da će biti kandidati za Predsjedništvo 2018. godine, a kasnije, kažu, to opovrgao. Osim toga, lideri SBB-a i SDA znaju mnogo jedni o drugima još iz razdoblja rata. Izetbegović je ranije za N1 odbacio sve navode o turbulencijama unutar stranke.

Mislim da nikad nismo imali jednu takvu energiju, takav koncenzus, i jedinstvo u radu kao sada“, rekao je Bakir Izetbegović.

S ovom tvrdnjom bi se malo ko složio, ali postoje i stanovišta prema kojima Fahrudin Radončić uopšte nije u prilici da ucjenjuje SDA za bilo kakve ustupke. Također, profesor Enver Kazaz smatra da bi bilo kakvo raspakiranje vladajuće koalicije značilo njen definitivni kraj.

“Moto te koalicije su očigledno stranke iz RS i aktivizam Dragana Čovića. Bošnjačke partije su u nestabilnom položaju i teško da bi one smjele krenuti u raspakivanje vlasti na državnoj razini”, kazao je Enver Kazaz.

Navode da bi Denis Zvizdić mogao biti žrtva političke trgovine svog stranačkog šefa i Fahrudina Radončića svojevremeno je odbacio i sam Zvizdić.

Zvizdić zasad ostaje na čelu Vijeća ministara, koji još nije u potpunosti kompletiran. Mnogi vide slabost SDA i u činjenici da nema snage da od SBB-a traži da odustane od kandidature optuženog Bakira Dautbašića. Dok se Savez za promjene uglavnom ne miješa u stvari koalicijskih partnera iz Federacije, Dragan Čović rado je u dobrim odnosima sa svima, pa tako i Miloradom Dodikom, još uvijek nesuđenim Čovićevim kolicijskim partnerom na Mairijin Dvoru.

Proudly powered by WordPress