Sastojci:
- 300 gr glatkog brašna
- 200 ml tečnog jogurta
- 200 ml mlijeka
- 4 jaja
- 2 kašike praška za pecivo
- 80 gr sećera ili jedna velika kašika meda
- 1 vrećica vanilin šećera
- prstohvat soli
Priprema:
Staviti sve suhe sastojke u jednu zdjelu i dobro promiješati.
Odvojiti žumanjke i bjelanjke. Žumanjke umutiti žicom, pa im dodati jogurt i mlijeko i dobro promiješati, a zatim tu smjesu dodavati postupno u smjesu od suhih sastojaka i lagano, kratko miksati mikserom. Ne smeta ako se pojave grudvice.
Bjelanjke istuci u čvrst snijeg i sjediniti sa pripremljenom smjesom. Smjesu odmah peći, tijesto ne smije odstajati.
Na tiganj stavimo malo maslaca ili ulja i izlijemo palačinku, ali ne preko cijele tave, nego otprilike da bude veličine poklopca za teglu. Pećemo na laganoj vatri dok mjehurici sa gornje strane ne popucaju, a zatim je okrećemo.
Moze se posluživati sa svim vrstama džemova, eurokremom, voćem, kikiriki puterom… Sve što vam mašta poželi.