Nedavno obavljeno istraživanje pokazuje da konzumiranje brokula smanjuje rizik od nastanka raka jetre, ali i da sprečava skupljanje masti u jetri.
Brokule su i ranije povezivane sa smanjenjem rizika od nastanka različitih vrsta raka uključujući rak dojke, rak debelog crijeva i rak prostate, a sada su naučnici s Univerziteta Illinois željeli provjeriti da li ima isti utjecaj na prevenciju raka jetre i nealkoholne masne bolesti jetre, koja je poprilično česta.
Naučnica Elizabeth Jeffrey je istakla da u SAD-u stanovništvo jede hranu bogatu zasićenim mastima i šećerom. Upravo se zasićene masti i šećer zadržavaju u jetri te se mogu pretvoriti u tjelesnu masnoću. Unošenjem hrane bogate masnoćom i šećerom povećava se rizik od nealkoholne masne bolesti jetre, što kasnije dovodi do ciroze i raka jetre.
Naučnici su miševe s kancerogenom koji dovodi do raka jetre hranili brokulama. Oni koji su bili na zapadnjačkoj ishrani su i nisu jeli broklule, broj nodula i veličina raka su se povećali, dok se kod miševa koji su jeli brokule broj nodula smanjio, a veličina se nije promijenila.