Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Radončić i prije hapšenja, ali i u sudnici Izetbegovića prozivao za montiranje procesa

Lider SBB Fahrudin Radončić uhapšen je 25. januara ove godine. Određen mu je zatvorski pritvor. Na ročištu održanom u februaru kada je donesena odluka da uz mjere zabrane bude pušten u kućni pritvor Radončić je u sudnici prozvao “predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i dijelove SDA, za podmetanje i montiranje sudskog procesa”, piše novinska agencija Patria.

Rekao je i da ga već duže vrijeme Tužilaštvo BiH ima na meti. Premda je njegova stranka u koaliciji s SDA, Radončić je svoj slučaj nazvao osvetom, zbog kompromisa da on bude kandidat SDA i SBB 2018. godine za člana Predsjedništva BiH jer se Bakir Izetbegović ne može kandidirati po treći put.

Također, u sudnici je rekao i da Tužilaštvo BiH preko njega pokušava da disciplinira medije.

Na tom ročištu, tužilac Božo Mihajlović pročitao je i razgovor između Radončića i ljekara Emira Talirevića, koji ga moli da bude objavljen afirmativni tekst u “Dnevnom avazu” o Izetbegovićevoj supruzi Sebiji, koja je direktor sarajevske bolnice.

– Kasno je sada. Ne može meni Bakir montirati 20 godina robije, a ja da mu štitim ženu. Poslije godinu i po, koliko mi pakuje Keljmendija, ide kontraofanziva. Ćelu su ubili Bakir i Osmica. Nije Keljmendi nego Bakir i Osmica – kazao Radončić.

Kada je sredinom februara pušten iz pritvorske jedinice, a nakon što mu je određen kućni pritvor Radončić se obratio novinarima.

Na novinarski upit šta je mislio kada je govorio politički montiran proces pojasnio je:

– Vi na mom mjestu odlično znate da li ste skloni kriminalnim radnjama ili niste. Ako vam neko montira da vršite pritisak na nepostojeće, nevažne, nebitne ili vama nepoznate svjedoke najbolje znate kako se to naziva.

Na pitanje ko vam to montira rekao je:

– Bit će vremena o tome da razgovaramo. Ovo nije trenutak.

U petak 4. marta, kada je zbog kršenja mjera zabrane ponovo vraćen u pritvorsku jedinicu Suda BiH, Fahrudin Radončić je na ročištu u svom obraćanju istakao da postoji tendencioznost Tužilaštva BiH prema njemu da ga predstave nekredibilnim i da ga od uglednog političara i industrijalca pretvori u običnog kriminalca.

– Zato je ovo politički motiviran proces i potrebe jednog čovjeka koji je umislio da vodi dvije stranke – kazao je Radončić dodavši da je prilikom izalska iz Suda BiH uspio pročitati samo naslov rješenja.

Iako nije imenovao ko je taj jedan čovjek, jasno je da se radi o predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću.

I prije nego je uhapšen, lider SBB-a javno je u intervjuima prozivao neke visoke stranačke funkcionere SDA da mu pakuju slučaj, imenujući konkretno Aljošu Čamparu i Asima Sarajlića.

Potom je to isto ponovio i potpredsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić, kada je lider stranke prvi put bio u pritvoru. On je Čamparu i Sarajlića javno označio kao one koji su pripremili hapšenje njegovog predsjednika .

-Ovo je učinio neko kome odgovara cijela ova situacija. Imamo dojam da ovdje nije u pitanju nezavisnost pravosuđa već nečija igra što će vrijeme pokazati – kazao je Đonlagić.

Proudly powered by WordPress