Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nafta napokon preskočila psihološku granicu

Cijene nafte su blago skliznule ali je “brent” ostao iznad 40 dolara za barel, pošto su trgovci pokupili profit nakon solidnih dobitaka tokom protekle tri nedjelje.
Američka tržišna referenca, “laka” nafta WTI za isporuku u aprilu spustila se za 39 centi na 37,51 dolar, a sirova nafta “brent” za majske isporuke je skliznula 52 centa na 40,32 dolara za barel, izvještava agencija AFP.
Nafta “brent” je na trgovanja jučer u Londonu zatvorena na nivou od 40,84 dolara za barel, što je najviši nivo od početka decembra prošle godine. U minule tri nedjelje, cijene nafte su ojačale poslije razgovora o zamrzavanju proizvodnje i najave pregovora vodećih proizvođača na sastanku 20. marta, kako bi pokušali da ublaže globalnu prezasićenost ponude koja pritiska tržište.
Pozitivnom tržišnom sentimentu su doprinijeli i snažni podaci o novim radnim mjestima u SAD, kao i slabljenje “zelene” novčanice, što je cijenu nafte izraženu u dolarima učinilo jeftinijom, istovremeno stimulišući potražnju.
Saudijska Arabija, Rusija, Katar i Venecuela su se prošlog mjeseca dogovorili da zamrznu proizvodnju “crnog zlata” na nivou iz januara, ukoliko se i drugi proizvođači pridruže tome.
Ministar za energetiku Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail Mazrui također je juče rekao da aktuelne cijene “prisiljavaju sve na zamrzavanje (proizvodnje)”. Međutim, britanska banka Barkliz upozorava da ne treba polagati previše optimizma u predloženo zamrzavanje pumpanja nafte.

“Politika zamrzavanja proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte je daleko od sigurnog uspjeha.”, navode iz Barkliza u tržišnom komentaru koji se odnosi na “naftni kartel”.
“Tržište je vrlo svjesno da zemlje koje su do sada signalizirale podršku ovoj politici (zamrzavanja) uglavnom proizvode blizu svojih (punih) kapaciteta… Postoji veliki rizik da sastanak samo potvrdi razočaranje i da cijene naglo padnu nazad zbog odsustva bilo kakvog daljeg napretka.”, ocjenjuje se u komentaru Barkliza, a prenosi AFP.

Proudly powered by WordPress