Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

One-Stop Shop uredi na usluzi kompanijama i investitorima

U općinama Tešanj, Teslić i Žepče članicama Asocijacije sredina poslovne izvrsnosti, zvanično su, uz podršku Evropske unije, otvorene kancelarije koje imaju zadatak da budu servis postojećim preduzećima, ali i stranim i domaćim investitorima. Ove općine su prije četiri godine potpisale međuopćinski sporazum koji je u Tesliću za rezultat imao 850 novih radnih mjesta, a u Tešnju povećanje izvoza za 43 procenta.

Saradnja ove tri općine počela je projektom BEAR – područje poslovne izvrsnosti, što je prepoznao magazin Financial Times i proglasio ovo područje Evropskom regijom budućnosti za 2015. godinu. One-Stop Shop uredi prvenstveno su namijenjeni  investitorima.

“Neko ko odluči da investira u ove tri općine imat će osobu koja će biti njihov prvi kontakt, koja će u njegovo ime vršiti najveći dio administrativnih poslova”, pojašnjava načelnik Općine Tešanj Suad Huskić.

Kako bi međunarodnoj javnosti i invstitorima pokazali da ozbiljno planiraju raditi na ovome, prije četiri godine, Tešanj, Teslić i Žepče su potpisali i međuopćinski sporazum, koji, kako ističe načelnik Općine Žepče Mato Zovko, nije mrtvo slovo na papiru, već četiri godine donosi značajne rezultate.

„Za ove četiri godine otvorili smo novih 850 radnih mjesta. Od toga samo u prošloj godini 250 i nadam se da ćemo taj trend i dalje nastaviti“, ističe Milan Miličević, načelnik Općine Teslić.

Direktna podrška već je usmjerena za 30 izvozno orijentiranih firmi iz ovih sredina. Cijeli projekt je, kroz iPA fondove, podržala Evropska unija. „EU podržava provođenje reformske agende u BiH, a podrška konkurentnosti i poslovno okruženje njen su važan dio. Tešanj, Žepče i Teslić pokazuju kako se, uprkos razlikama, na lokalnom nivou može uspješno sarađivati“, kazao je Martin Shider, šef Odsjeka za privredne resurse pri Delegaciji EU u BiH.

„Ukoliko ovo ne budu pratili ostali nivoi vlasti i zakonodavstvo, bit će to ipak priča s manjim dometom”, napominje Miličević.

Samo u 33 kompanije iz Tešnja u toku realizacije ovog projekta promet je povećan za 24 posto, izvoz za 43, a broj uposlenih za 14 posto.

Proudly powered by WordPress