Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ambiciozan plan Vijeća ministara: Premijeri 20 država dolaze u Sarajevo

Glavni grad Bosne i Hercegovine bit će domaćin dvodnevnog ekonomskog foruma, kojeg će početkom maja zajednički organizovati Vijeće ministara BiH i Bosna Bank International (BBI banka), potvrđeno je za Faktor iz Vijeća ministara BiH. Riječ je o novoj verziji BBI Foruma, koji je proteklih godina postao jedan od najznačajnijih ekonomskih susreta u zemljama regije.

Sada, na inicijativu Vijeća ministara BiH, Forum dobija novu dimenziju, prije svega u svom političkom dijelu.

Snažni projekti?

Naime, na inicijativu Vijeća ministara BiH ovogodišnjem BBI Forumu će se pridodati i forum 16+1, koji okuplja premijere Kine i 16 zemalja iz centralne i istočne Evrope, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Upravo je naša zemlja na nedavno završenom samitu u Kini dobila domaćinstvo samitu ove konferencije, a koji bi u svom fokusu imao infrastrukturu, turizam i proizvodne vrijednosti. Međutim, čelnici državne vlade procijenili su da nam je u ovom trenutku korisnija ekonomska saradnja sa zemljama koje čine konferenciju 16+1, prije svega sa nosećom silom tog projekta, Kinom.

-Forum će biti održan 4. i 5. maja. Odlučili smo da je najbolja opcija da ekonomija bude u njegovom fokusu. Pozvat ćemo sve premijere zemalja procesa 16+1, ali i čelnike prijateljskih zemalja s kojima imamo značajnu ekonomsku saradnju – izjavio je za Faktor predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Na ovosedmičnoj sjednici Vijeća ministara BiH bit će odlučeno o pozivima, a tim za organizaciju predvodit će ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Kako saznajemo, pozivi će biti upućeni premijeru Kine i njegovim kolegama iz centralne i istočne Evrope, među kojima su i prvi ljudi vlada susjednih zemalja, Hrvatske i Srbije. Također, na forum u Sarajevo bit će pozvan i premijer Turske Ahmet Davutoglu, čelnici arapskih zemalja s kojima BiH ima prijateljstvo i značajnu saradnju, među kojima je i katarski emir, šeik Tamim bin Hamad al-Thani. Bit će to prilika i za postizanje dogovora o ekonomskoj saradnji između naše zemlje i ovih izuzetno bogatih zemalja, posebno Katara i Kine, ali i otvaranje novih zajedničkih projekata sa susjednim zemljama. Naime, konferencija 16+1 do sada je rezultirala snažnim projektima, među kojima se posebno ističe pruga Beograd − Budimpešta. Na isti način bi se trebalo graditi niz projekata u centralnoj i istočnoj Evropi.

1.000 privrednika

Inače, zajedno sa premijerima u Sarajevo će stići i privrednici iz ovih zemalja, koji će, u okviru foruma, razgovarati o zajedničkom poslovanju. Na proteklom samitu koji je održan u Kini učešće je uzelo oko 1.000 privrednika iz Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Doda li se na to i značaj BBI Foruma, koji ima svoje goste, Sarajevo bi početkom maja trebalo biti ekonomski centar regije, ili balkanski Davos.

Evropski istok

Forum 16+1 predstavlja kineski pokušaj da unaprijedi saradnju sa državama iz centralne i istočne Evrope. Konferencijom predsjedava kineski premijer tako da se očekuje i da će aktuelni premijer, Li Keqiang, stići u Sarajevo.

Pored Kine, forum 16+1 čine zemlje: Estonija, Latvija, Litvanija, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Slovenija, Hrvatska, Srbija, BiH, Crna Gora, Albanija i Makedonija.

Proudly powered by WordPress