Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Obradujte sebe čokoladnim kroasanima

Sastojci:

Za tijesto:

  • 700 g brašna
  • 1 kom jaje
  • 20 g kvasca
  • 4 kašike ulja
  • 2,5 dl mlijeka
  • 1 kom (180 g) jogurta
  • 2 kašike šećera
  • 1/2 make kašičice soli
  • 2 kašike kakaa
  • 1 kom limun, ribana korica

kroasan2Za premazati tijesto:

  • 200 g margarina sa okusom slatke pavlake omekšalog na sobnoj temperaturi

Za punjenje:

  • po želji nutela ili čokolada.

Priprema:
U manjoj posudi izmiješati kvasac, 1 kašičicu šećera i 1 kašičicu brašna, preliti sa 1 dl mlakog mlijeka i ostaviti da nadođe.
Ostatak mlijeka i jogurt izmiješati i podgrijati da bude mlako, uz neprekidno miješanje.
Od brašna odvojiti 2 kašike i ostaviti sa strane.
U većoj posudi razmutiti jaje, dodati šećer, so i ulje i izmiješati. Dodati mlijeko i jogurt i nadošli kvasac, izmiješati i dodati koricu limuna.
U smjesu sa kvascem postepeno sipati brašno i umijesiti da se sve fino poveže.
Tijesto podijeliti na 2 dijela. U jedan umiješati 2 kašike brašna (koje smo ostavili sa strane, a u drugi dio umiješati kakao. Tijesta dobro izraditi da se dobije fino glatko tijesto koje se ne lijepi. Pokriti i ostaviti da naraste. Najbolje je još jednom blago premijesiti tijesto i da ponovo naraste.

Svako tijesto, tamno i svijetlo podijeliti na po 6 dijelova i oblikovati loptice. Ostaviti da se malo odmore 1kroasan10-ak minuta.

Za jednu jufku uzeti po tri loptice od svakog tijesta, (prva je tamna pa svijetla itd) premazivati (osim zadnje)omekšalim margarinom i slagati jednu na drugu. Tako uraditi i sa drugim dijelom tijesta za drugu jufku

Premazano tijesto istanjiti, povremeno posipati brašna i prevrtati tijesto, podijeliti na 16 jednakih dijelova, filovati i savijati kiflice.
Slagati u pleh i peći na 200 C.

 

 

 

Proudly powered by WordPress