Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočanin Vladan Lončar: Mladi div dobio poziv za dvije reprezentacije BiH

Mladi rukometaš mađarskog PICK Szegeda Vladan Lončar jedna je od najvećih rukometnih nada u našoj zemlji.

Iako je tek napunio 19 godina, rođeni Visočanin našao se na spisku Dragan Markovića, selektora seniorske reprezentacije BiH, što nije prvi put.

Dva poziva

“Svaki poziv u seniorsku reprezentaciju mi mnogo znači, a svaki trenutak sa seniorskim timom jako je bitan za mene i već se polako uklapam u ekipu. Za mene je to način da postanem kvalitetniji igrač, iako ne znam da li ću moći prisustvovati pripremama A tima jer su u isto vrijeme pripreme juniorske selekcije. Sa juniorima igram kvalifikacije u Brčkom gdje smo domaćini turnira na kojem će pored nas učestvovati Norveška, Švedska i Bjelorusija”, kaže na početku razgovora za Faktor talentovani lijevi bek mađarskog PICK Szegeda, koji bi volio provesti vrijeme i sa obje selekcije za koje je dobio poziv.

Okupljanje juniorske selekcije koju vodi Jasmin Mrkonja prvobitno je bilo planirano za 23, a pomjeranje za 17. mart dodatno je zakomplikovalo situaciju za Lončara, koji sa klupskim obavezama završava tek 19. marta.

“Ukoliko okupljanje bude trajalo od 17. do 20, teško da ću doći radi jednog dana. Ipak, ako juniorski tim bude na okupu do 23, onda ću sigurno doći”, objašnjava Lončar, čiji je raspored itekako popunjen.

Osvrnuo se mladi rukometaš i na već spomenuti kvalifikacioni turnir kojem će domaćin od 8. do 10. marta biti Brčko.

“Realno govoreći naša jedina prednost je to što igramo kući. Nije da nemamo individualni kvalitet. Mislim čak i da imamo dobre igrače, ali naš problem je što smo posljednje okupljanje imali u aprilu prošle godine”, objašnjava Lončar.

Osim što će sa bh. juniorima protiv Šveđana igrati u Brčkom, Lončar će imati priliku da se i suprotstavi starijim kolegama švedskih juniora i to u baražu za Svjetsko prvenstvo.

“Mislim da se možemo nositi sa Šveđanima, koji imaju svoj kvalitet iako su dosta podmladili tim. Prema nekim informacijama Kim Andersson vratit će se u reprezentaciju. Mislim da to što će oni igrati kvalifikacije za Olimpijske igre neće puno utjecati na njih”, kaže bh. rukometaš koji iskustvo skuplja igrama za drugi tim PICK-a u drugoj mađarskoj ligi.

Sa reprezentativnih tema prešli smo na klupske, a Lončar je objasnio da je odlazak u Mađarsku pravi potez zbog kojeg je mnogo napredovao.

“Prelazak u PICK mnogo mi je značio. Ipak, čini mi se kako se u PLBiH samo trenira, a naša liga teško da se s taktičkog aspekta može porediti s ovim ovdje. Mi smo prošle godine bili peti u Evropi, a i ove godine imamo ambicije da napadamo mjesto među osam najboljih. Imam priliku da treniram s igračima koje su svjetske rukometne veličine i od svakog od njih se mnogo toga može naučiti”, rekao je 201 centimetar visoki Lončar, koji je istakao svesrdnu pomoć reprezentativnog pivota BiH Vladimira Vranješa.

Velika pomoć Vranješa

“Vlado mi je najviše pomogao jer naš trener govori španski, ali već sada neke stvari shvatam i šta traži od mene, šta voli, šta ne voli. Od velike mi je pomoći kao mladom igraču koji je rano otišao od svojih roditelja”, ističe talentovani bh. rukometaš koji će naredne sezone najvjerovatnije na posudbu u jedan od mađarskih prvoligaških timova koji će na poziciji lijevog beka naredne sezone imati tri super kvalitetna igrača na ovom mjestu.

Dvojica reprezentativnih lijevih bekova Nikola Prce i Mirsad Terzić odavno su prešli 30. godinu, a mladi Lončar sigurno je budućnost našeg nacionalnog tima na ovoj poziciji.

“Nadam se da ću uspjeti dostići takav nivo kakav su dosegli Prce i Terzić, a tek onda da budem jedan od ključnih igrača reprezentacije. Biti reprezentativac je nešto posebno za mene”, rekao je Lončar na kraju.

Proudly powered by WordPress