Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U Zeničko-dobojskom kantonu utvrđena metodologija budžeta za građane

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je odluku o uvođenju metodologije za izradu budžeta na 2016. godinu, kojom će se ostvariti transparentniji rad i trošenja javnog novca. Prema riječima ministra finansija, Andreja Kajića, čije ministarstvo je nosilac svih aktivnosti, radi se o pojednostavljenom i ilustrovanom prikazu određenih dijelova dokumenta budžeta ZDK.

“Ovo je još jedan korak u otvorenijem i odgovornijem nastupu prema građanima tokom procesa donošenja važnih odluka na nivou kantona “, kaže kantonalni premijer Miralem Galijašević.

U posljednje dvije godine projekt budžeta za građane se realizira sa gradskom upravom Zenice, a paralelno se radi i s gradovima Tuzla i Bijeljina. Projekt koordinator za ova tri grada iz agencije “Eda Banja Luka”, Aleksandar Draganić ističe da je projektom predviđeno da se u narednom periodu u kreiranje budžeta za građane uključe entitetske i državna vlast, a Vlada Zeničko-dobojskog kantona je među prvima počela aktivnosti na izradi budžeta za građane.

Proudly powered by WordPress