Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Začini koji ubrzavaju metabolizam i sagorjevaju kalorije

Da bismo bili u formi i da bismo dobro izgledali, naravno neophodno je da redovno vježbamo i da se zdravo hranimo. Da li ste razmišljali nekada koliko začini utiču na ishranu odnosno na vaš organizam?
Nije ni čudo što su se vjekovima unazad razni začini plaćali suhim zlatom jer, osim što daju ukus svemu što jedemo utiču na razne procese i funkcije u organizmu.
Začini i u najmanjim količinama mogu potpomoći lučenje sokova za varenje, pa na taj način ubrzavaju varenje hrane.
Neki od njih utiču i na proces mršavljenja, među njima su cimet, đumbir i ljute papričice. Cimet je vrlo aromatičan začin koji se koristi uglavnom za pripremu poslastica.
Za cimet mozemo reći da spada u prirodno sredstvo za mršavljenje. Djeluje tako što povećava toplotu tijela i na taj način ubrzava metabolizam, a samim tim i sagorjevanje kalorija. Osobe sa povećanim krvnim pritiskom i oštećenom sluzokozom želuca treba oprezno da koriste cimet.
Možete započeti dan sa cimetom i toplom vodom (čaša vode sobne temperature i ½ kafene kašičice cimeta). Ovo popijete 15 -20 min prije doručka. Cimet možete stavljati i u čaj ili doručak, musli ili neku kašu od žitarica i voća, stavljate ½-1 kafene kašičice.

Đumbir je najbolje koristiti svjež. Možete ga dodavati i u slatka i u slana jela. Đumbir ima sposobnost čišćenja organizma od mnogih vrsta toksina koji se unose preko hrane, alkohola i raznih hemikalija.
Dnevno ne treba uzimati više od 5g đumbira jer može izazvati mučninu, gorušicu, bolove u stomaku. Na oprezu moraju biti i osobe koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi jer je đumbir dodatno razrjeđuje. Ako ga koristite u svrhu mršavljenja uzimajte svježe rendan ,1cm korjena đumbira narendan u doručak, čaj ili voćni šejk.
Možete da pravite i čaj od đumbira u kombinaciji sa medom i limunom. Pored toga, ovaj napitak će dodatno da ojača vaš imunitet i spriječi pojavu virusnih infekcija.
Ljuta papričica – sadrži kapsaicin, koji podiže temperaturu tijela i na taj način ubrzava sagorjevanje kalorija. Također, smanjuje glad, odličan je antioksidant i analgetik. Ljute papričice možete dodavati u salate ili neko jelo.
Vjerovatno ćete od sada više obraćati pažnju kako i koliko začinjenu hranu jedete!

Proudly powered by WordPress