Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Rezultati jedinstva: Nema dogovora o ključnim stvarima, BiH talac politika SDA, HDZ i SBB

Koalicioni partneri SDA, HDZ BiH i SBB već duži period ne mogu postići saglasnost oko važnih pitanja za BiH, a jedno od njih je i finansiranje Javnog RTV sistema BiH čiji je opstanak pod velikim znakom pitanja ukoliko se uskoro ne iznađe rješenje, piše bh. novinska agencija Patria.

Podsjećamo, početkom februara Vijeće ministara BiH usvojilo je izmjene Zakona o Javnom RTV servisu, po kojima je rok trenutnog sistema naplate produžen do 30. juna 2016. godine, a Ministarstvo komunikacija i prometa zaduženo je da hitno pripremi novi zakon kojim bi se omogućilo održivo finansiranje javnih RTV sistema.

Nekoliko dana kasnije Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH objavilo je prednacrt izmjena zakona o Javnom RTV servisu. Predloženo je da se u okviru BHRT-a formiraju tri kanala.

Iz studija u Sarajevu program bi se emitovao na bosanskom, iz Banje Luke na srpskom, a iz studija u Mostaru na hrvatskom jeziku. Kako se dalje navodi, programi BHRT se proizvode, uređuju na način prilagođen potrebama pojedinog konstitutivnog naroda.

Prednacrt, po ranijem zaključku Doma naroda Parlamenta BiH, uradila je Radna grupa resornog ministarstva, a odobrio zamjenik ministra Saša Dalipagić (HDZ BiH). Već je postalo očito da se koristi manevarski prostor i upražnjena ministarska pozicija koju bi trebao popuniti kandidat SBB-a Bakir Dautbašić pa HDZ pokušava na ovaj način usloviti koalicione partnere kako bi se usaglasili sa načinom naplate RTV takse.

Na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva SDA usvojen je zaključak da se reforma Javnog RTV sistema u BiH treba odvijati kroz implementaciju i striktno poštivanje postojećih zakona.

– Zahtijevamo da se hitno uspostavi korporacija Javnog RTV sistema kao četvrti pravni subjekt, te da se podhitno riješi pitanje održivog finansiranja sistema koji će omogućiti nesmetan razvoj i njegovu nezavisnost. Tražimo od  državnih i entitetskih institucija da po ovom pitanju hitno postupaju. Predsjedništvo SDA se protivi bilo kakvim dodatnim podjelama sistema – jedan je od zaključaka.

Podsjećamo, osim finansiranja Javnog RTV sistema koalicioni partneri nemaju približene stavove ni oko objave rezultata Popisa stanovništva 2013, Grada Mostara, (ne)usaglašenog Mehanizma koordinacije…

Proudly powered by WordPress