Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sedam najzanimljivijih kratera na svijetu

Svijet je ispresjecan pukotinama i kraterima, prirodnim i vještačkim.
Pogledajte gdje se nalaze vrata pakla, gdje je najveći krater koji je nastao udarom asteroida i odakle potiču „krvavi dijamanti“.

Rudnik dijamanata Mir
Rudnik dijamanata Mir u Jakutiji dubok je 525 metara i ima prečnik od 1.200 metara.
Otvoren je 1955. godine, nakon rudnika Zarnica u Jakutiji 1954. godine, u susret zahtjevu SSSR-a za proizvodnjom industrijskih dijamanata.
Rudnik otvorenih kopova proizvodio je oko dva miliona karata dijamanata godišnje, a zatvoren je 2001. godine.

Rudnik Kimberli u Južnoj Africi
Širine 500 metara, rudnik Kimberli u Južnoj Africi, također poznat kao „velika rupa“, prvi put je iskopan 1871. u doba zlatne groznice na farmi braće De Birs.
Rudarski radovi na lokalitetu završeni su 1914. godine a postaje turistička atrakcija u `60-ih. De Birs kompanija je 2015. prodala svoju posljednju preostalu imovinu u gradu Kimberli, koji je u 19. vijeka bio centar istraživačke groznice.
U posljednje vrijeme ime grada je postalo sinonim za 2003 procesa koji su pokrenuti kako bi se sprečila nelegalna prodaja „krvavih dijamanata“.

Vrata pakla, Turkmenistan
Vrata pakla su nastala 1971. godine, kada su pronalazači nafte u SSSR-u izbušili lokaciju blizu Derveze u Turkmenistanu, u uvjerenju da se ispod nalazi nafta. Kada je naftna platforma propala u veliki krater, ispostavilo se da lokalitet sadrži prirodni gas, od kog su geolozi strahovali da može otrovati lokalno stanovništvo svojim štetnim emisijama. U cilju sprečavanja širenja, stručnjaci su ga zapalili, sa neočekivanim rezultatom — rupa gori i danas.

Krater Sedan, SAD
Sedan krater je nastao kao rezultat podzemnog nuklearnog testa sprovedenog 6. jula 1962. u Nevadi. Izbacio je 12 miliona tona zemlje u nebo i stvorio krater preko 100 metara dubok i 390 metara širok.

Moraj ruševine u Peruu
Moraj je arheološko nalazište na jugoistoku Perua, oko 50 kilometara sjeverozapadno od Kuska, sagradila ga je civilizacija Inka. Konstrukcija se sastoji od kružnih udubljenja povezanih stepeništem na više nivoa. Najveće rupe su na oko 150 metara dubine, a smatra se da su ih Inke koristile za poljoprivredna istraživanja.

Velika plava rupa u Belizeu
Veliki plava rupa je podvodni ponor obale Belize, dio koralnog grebena Belizea. Rupa je širine više od 300 metara, a 125 metara duboka, a vjeruje se da je najveća te vrste. Formirala se tokom nekoliko ledenih događaja, počev prije više od 150.000 godina.

Vredefort krater u Južnoj Africi
Vredefort krater je formiran kada je asteroid udario Zemlju prije oko dvije milijarde godina; to je najveći krater na Zemlji nastao udarom asteroida, i vjeruje se da je imao oko 300 kilometara u prečniku u trenutku formiranja.

Proudly powered by WordPress