Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Majke Srebrenice gledat će u oči zločinca koji je naređivao ubistva njihovih sinova

Izricanju presude Radovanu Karadžiću sutra će u sudnici Haškog tribunala prisustvovati majke Srebrenice, predstavnici Memorijalnog centra Potočari te Instituta za traženje nestalih osoba BiH, piše novinska agencija Patria.

Sadik Ahmetović, predsjednik UO Memorijalnog centra Potočari u telefonskom razgovoru za Patriju rekao je da će presuda Karadžiću pokazati da li ima međunarodne pravde u slučaju počinjenog zločina genocida.

“Očekujem maksimalnu kaznu i presudu za genocid po svim tackama optužnice. Ono što je u ovom trenutku važno je, hoće li svijet ponovo ostati nijem na presudu i hoće li djelo i ciljevi Radovana Karadžića ostati trajni. Republika Srpska je stvorena na ideji i djelu Radovana Karadžića i njegovih saradnika. Ako nastavi egzistirati u ovakvom obliku i sa ovakvom politikom Radovan Karadžić je pobijedio međunarodnu pravdu”, kaže Ahmetović.

On je u Hag doputovao danas sa majkama Srebrenice. Prenio nam je utiske tokom razgovora sa njima.

“One su jako nervozne, jer će se sutra u sudnici oči u oči susresti sa zločincem koji je naređivao ubistva njihovih sinova. Mnoge od njih će se vratiti nakon presude u Srebrenicu, u Podrinje, u svoje kuće gdje žive same jer su im svi članovi porodica ubijeni. Vratit će se u djelo Radovana Karadžića koje je stvorio i koje mu je svijet poklonio”, ističe Ahmetović.

Proudly powered by WordPress