Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Tačka iznenada skinuta s dnevnog reda: Izetbegović, Čović i Ivanić nisu se usaglasili o EUROPOL-u

Članovi Predsjedništva BiH danas su održali 22. sjednicu, ali iako je bilo najavljeno jučer danas Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić nisu razmatrali Prijedlog odluke o prihvatanju sporazuma i određivanje potpisnika za Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Ureda Evropske policije (EUROPOLA), piše novinska agencija Patria.

Zvaničnog objašnjenja iz Predsjedništva BiH o tome zašto se nije raspravljalo o ovoj tački nema, a kako su kazali za Patriju članovi Predsjedništva i prije samog početka sjednice pogledaju dnevni red, te se neke tačke skinu. Moguće je, pak, da, kako su kazali dalje, nije bilo izvjestitelja o tome, ali da se u principu takve stvari nikada ne komentiraju.

Inače, potpisivanje saradnje između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Evropskog policijskog ureda (EUROPOL) u direktnoj je suprotnosti za bh. zakonima. Ali, ne samo to. Radi se i novom koraku ka razgradnji institucija Bosne i Hercegovine i jačanju pozicije entiteta, tvrde izvori Patrije iz Ministarstva sigurnosti.

Ovaj sporazum trenutno se nalazi na odobrenju u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Sa Evropskim policijskim uredom trebala bi sarađivati Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT), a ne Ministarstvo sigurnosti. Tako je definisano i Ustavom Bosne i Hercegovine, Članom 3. Umjesto Direkcije, sada se odjednom u igru ubacilo Ministarstvo sigurnosti BiH.

Prvi čovjek DKPT-a Mirsad Vilić o ovom prvorazrednom političkom skandalu šuti i dalje. Ranije je u telefonskom razgovoru sa novinarima Patrije poručio da će saradnja Ministarstva i EUROPOL-a biti protuzakonita. No, javno se nikada nije želio oglasiti po ovom pitanju. Indikativno je zbog čega šuti Vilić.

Zbog čijih interesa dopušta razgradnju institucija Bosne i Hercegovine. Konačno, da li je Vilić već žrtvovao uposlenike Odsjek za saradnju s EUROPOL-om, koji djeluje pri Direkciji za kordinaciju policijskih tijela BiH? Šta će biti sa ovim Odsjekom nakon što zaživi saradnja Ministarstva i Europola?

Stručnjaci tvrde da Ministarstvo sigurnosti ne može obavljati ovaj važan posao u ime Bosne i Hercegovine! To su nadležnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Prema Ustavu BiH država je nadležna za provođenje odredbi međunarodnih krivično-pravnih propisa, u šta se ubrajaju i odredbe o pružanju međunarodne krivično-pravne pomoći u čiji sadržaj ulazi i međunarodna policijska saradnja. Institucionalno se međunarodna policijska saradnja odvija putem organizacija međunarodne policijske saradnje (Interpol, Europol, Selec, Frontex…)

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku prema kojoj u Ministarstvu sigurnosti BiH osnivaju privremeno tijelo za saradnju Vijeća ministara sa EUROPOL-om. Ovo tijelo čine svi predstavnici policija iz entiteta, kantona, Distrikta Brčko i niz drugih predstavnika.

Zakonom o ministarstvima i drugim tijelima iz 2003. godine ova odluka trebala je biti poništena, odnosno, Zakon nalaže da „ured za saradnju s Interpolom i Ministarstva sigurnosti prelazi u Direkciju, a novoformirani sektor dobio je naziv Sektor za međunarodnu operativnu policijsku saradnju”.

Od tog datuma svi poslovi međunarodne operativne saradnje su u nadležnosti isključivo Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Direkcija je čak osnovala i poseban sektor za međunarodnu policijsku saradnju i ured za saradnju sa EUROPOL-om.

Stoga, tumače pravnici za Patriju, svaka buduća saradnja između Ministarstva sigurnosti BiH i EUROPOL-a bit će nezakonita, sa aspekta važećih zakona Bosne i Hercegovine.

Vlastima iz RS ova pozicija Bosne i Hercegovine itekako odgovara. Njima je od strateške važnosti da kontakt tačka sa EUROPOL-om ne bude državna agencija već nekakav privremeni odbor Vijeća ministara. Ispunjene su i želje lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića jer je kantonima dozvoljeno da vode međunarodnu politiku zemlje. Krah državne policije podržali su i stranci. Bošnjački lideri koji se predstavljaju kao jedini istinski zaštitnici Bosne i Hercegovine prešutno odobravaju ovakav scenarij.

 

Proudly powered by WordPress