Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Dočekan prvi dan proljeća na visočkim piramidama, jedan od gostiju bio i Goran Karan

U Sarajevu i Visokom je završena Konferencija i tura povodom proljetne ravnodnevnice u organizaciji Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”, koja je trajala u periodu 14.-21. mart 2016. Ovo je bila prva od tri ovogodišnje Grand konferencije kojima je domaćin pronalazač bosanskih piramida dr. Semir Osmanagić.

Uz Osmanagića, su-domaćini bili su arheologinja Sue Jones iz Engleske, Gerald Gumpert iz Njemačke i učitelj joge Amar Šahurić iz BiH. U sedmodnevnoj konferenciji je učestvovalo 45 gostiju iz trinaest zemalja: Argentine, SAD, Njemačke, Hrvatske, Švedske, Makedonije, Nizozemske, Belgije, BiH, Španjolske, Austrije, Srbije i Švajcarske.

Vrlo intenzivan program je uključivao posjete Bosanskoj piramidi Sunca, tri puta Podzemnom labirintu Ravne, Bosanskoj piramidi Mjeseca, tumulusu u Vratnici, kamenim kuglama u Zavidovićima i ulazu u tunele “Ravne 2”. U večernjim satima održavana su predavanja i workshopovi. PIP kamerom su fotografirani svi učesnici i pojedine lokacije. Na vrhu Bosanske piramide Sunca održan je i doček prvog dana proljeća 20. marta.

Zaključak svih učesnika je da je Fondacija fantastično organizirala konferenciju i pokazala izuzetnu gostoljubivost, a sedam dana je proteklo u kombinaciji nauke, arheologije, duhovnosti i ljekovitog aspekta.

Također, za vrijeme trajanja ove konferencije poznati hrvatski kompozitor, muzičar i pjevač Goran Karan posjetio je bosanske piramide. Njegov domaćin bio je direktor Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” dr. Semir Osmanagić. Zajedno su obišli Podzemni labirnt Ravne, Bosansku piramidu Sunca i kamene kugle u Zavidovićima.

Impresioniran viđenim, Karan je izjavio:

“Ova posjeta mi je potvrdila mnoge moje pretpostavke od ranije. Ovdje ima nešto veliko i ja ću se potruditi da pomognem Fondaciji”.

Proudly powered by WordPress