Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Netransparentno OV istjeruje medije sa sjednica

Osim svih tragikomičnih rasprava koje su obilježile jučerašnju sjednicu, bitno je spomenuti i relikt prošlosti koji se svake godine ponovi barem jednom. Ova sjednica nam donijela ponovo situaciju gdje su mediji zamoljeni da napuste sjednicu.

Ne bi ovo bilo tako ni strašno da svima nisu puno usta transparentnosti koja se i danas potezala kada su vijećnici tabirili silne izvještaje. Interesantno je i to da se posljednja slična situacija desila 29. decembra 2014. godine kada se govorilo o dosta sličnoj temi. I tada, ipak indirektno je bio propitivan rad Općinskog pravobranilaštva i to vansudska nagodba sa Sarajevo osiguranjem. Jučer se konkretno razmatrao izvještaju o radu pravobranilaštva.

Ipak kolika god želja bila da se ovo pitanje tajno raspravi to su onemogućili vijećnici svojim tonovima pa smo u hodniku jasno mogli čuti skoro kompletnu raspravu.

Na kraju pitanje je ima li uopće Vijeće pravno uporište da ovako postupi. Statut predviđa ovu mogućnost i nažalost veoma široko određuje teme koje se mogu tajno razmatrati. Ipak, ključna je riječ razmatrati. Jučer, mediji nisu imali pravo pristupa sjednici ni za vrijeme glasanja o izvještaju što bi u svakom normalnom demokratskom društvu bio prvorazredan skandal i presedan u radu predstavničkog organa vlasti.

Toliko “servisu građana” i “transparentnoj javnoj upravi”…

 

Proudly powered by WordPress