Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Intervju – Semir Šut: Građanima Visokog poručujem ukoliko imaju konkretnu primjedbu na rad nekog policijskog službenika da nam se obrate i mi ćemo svaki slučaj ozbiljno ispitati

Za Visoko.co.ba otvoreno govori Semir Šut, policijski komesar ZDK-a. Zanimalo nas je šta prvi čovjek policije u ZDK misli o navodnoj sprezi politike, kriminalaca i policije u Visokom, povećanom broju kriminaliteta, sumnji građana u policiju, o postupanju i djelovanju policijskih službenika na području Visokog, zavedenim operativnim akcijama, kadrovskim rješenjima i popunjenosti. Komesar je komentarisao i inicijative visočkih zastupnika u Skupštini ZDK Lejle Imamović i Kemala Mušinbegovića, te potpuno otvoreno odgovarao na pitanja o drugim aktivnostima policije u cijelom ZDK.

Pripadnici MUP-a ZDK nedavno su proveli opsežnu raciju na području Visokog i još dvije općine. Zašto je visočka javnost morala toliko čekati na pojačane aktivnosti policijskih organa s obzirom da je u Visokom evidentirana i više nego alarmantna sigurnosna situacija (učestale pucnjave, razbojništva, otuđivanja vozila, paljevine, dilanje droge…)?

Pojačane aktivnosti policije u Visokom provode se već duže vremena. O nekim aktivnostima javnost je obavještavana između ostalog i putem Vašeg portala. Naravno postoje i aktivnosti koje policija sprovodi a ne obavještava javnost o tome ili bar ne obavještava javnost u prvim fazama provođenja tih mjera. Čim su uočene i evidentirane pojave poput učestalih razbojništava, zloupotrebe droga, upotrebe vatrenog oružja  Uprava policije je zajedno sa PS Visoko sačinila Plan poduzimanja pojačanih mjera te je sprovedena operativna akcija kodnog naziva “Anonimus” čiji je cilj bio sprečavanje i otkrivanje krivičnih djela “Razbojništva”. Tokom akcije 5 lica je lišeno slobode, te je protiv istih određena mjera pritvora. Isto tako tokom 2015. godine provedene su operativne akcije pod nazivom “Jezgra” zbog zloupotrebe droga. Kao rezultat tih mjera i aktivnosti policije slobode je lišeno 12 lica a za 8 lica određen je i pritvor. Sudski postupci za djela koja su rasvijetljena i koja im stavljamo na teret su u toku. Također zajedničkom aktivnošću pripadnika Uprave policije i PS Visoko rasvijetljen je i određeni broj teških krađa i drugih krivičnih djela koja su se desila na području Visokog. Racije koje spominjete u Vašem pitanju su nastavak kontinuiranih aktivnosti Uprave policije MUP-a ZE-DO Kantona i PS Visoko.  

Javna je tajna da kada službenici PS Visoko riješe neko djelo, recimo privedu izvršitelje krivičnih radnji, urade izvještaje i postupaju dalje prema Tužilaštvu ZDK, isti ti izvršitelji već sutra budu pušteni iz pritvorske jedinice, čime se dovodi u pitanje rad policije. Šta se tada dešava? Policija ne radi svoj posao kako treba, postupajući tužitelji olako shvataju učestalu pojavu kriminala u našem društvu, ne valjaju nam zakoni ili su očekivanja javnosti prevelika, tj. da žive u sigurnom okruženju?

Zakonski uslovi za određivanje pritvora su vrlo rigorozni i ne treba očekivati da će za svako krivično djelo koje se rasvijetli i za koje se izvršilac liši slobode istom biti određen pritvor. Time što se nekom ne odredi pritvor ne znači da je on i oslobođen odgovornosti za počinjeno krivično djelo. Policijski službenici zajedno sa tužiocima trebaju obezbijediti kvalitetne dokaze kako bi u sudskom postupku izvršilac krivičnog djela dobio osuđujuću presudu. Ovdje dolazimo do pitanja kaznene politike koje je za širu društvenu raspravu.

Unutrašnjom organizacijom policije na području Zeničko-dobojskog kantona, u Visokom egzistira Policijska uprava II koja je administrativno sjedište za policijske stanice u Visokom, u Brezi i u Kaknju. S druge strane gledano, Policijska stanica Visoko je ranga „drugog reda“, dok je recimo u Kaknju „prvog reda“. To znači da je Visoko “zakinuto” po više osnova, prije svega, manje policajaca i ovlaštenih službenika, slabiji vozni park… Dokle će to biti tako?

Prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji MUP-a ZDK kantona ne postoje prvi i drugi red policijskih stanica. Visoko je sjedište Policijske uprave i nastojimo, sagledavajući problematiku u sve tri policijske stanice, kadrovski i tehnički popravljati stanje koliko je to moguće.

semir sut, intervju 1Visoko je općina na jugu Zeničko-dobojskog kantona, graniči sa dva kantona SBK i KS, ima preko 40.000 stanovnika, cestovno je umrežena sa A1, više regionalnih i lokalnih puteva, a da ne spominjemo nekategorizirane puteve na rubu općine. Sve su to pokazatelji potrebe da vrh policijske strukture u ZDK više pažnje posveti jačanju PS Visoko po svih osnovama (da ne spominjemo brojke, ali recimo po uzoru na kadrovsku i materijalno-tehničku opremljenost PS Kakanj za vrijeme mandata vašeg prethodnika). Policijskoj stanici Visoko nedostaje policajaca ili nedostaje „pravih policajaca“, vozni park ne posjeduje terensko vozilo…pa nije logično da visočka policija u civilnom malom automobilu „polo“ hvata kradljivce stoke po vrletima. Smatrate li to uopće problemom i hoćete li išta uraditi na boljoj opremljenosti visočke policije?

Nemojte zanemariti činjenicu da smo u posljednje vrijeme rasporedili nekoliko policijskih službenika koji su radili u Kaknju i Brezi u Policijsku stanicu Visoko, a rasporedili smo i tri nova policijska službenika koji su završili Policijsku akademiju u Sarajevu. Uspjeli smo i pored odlazaka u penziju povećati broj policijskih službenika u protekle dvije godine. Manjak policijskih službenika ne osjeti se samo u Visokom. Građani treba da znaju da u Brezi nedostaje 8 policijskih službenika, što je 21% manje u odnosu na trenutnu popunjenost, u Varešu 19 ili 41%, u Kaknju 22 ili 23%, u Zenici 57 ili 18% policijskih službenika. Prijem novih policajaca i opremanje policijskih službenika, pa i nabavka terenskih vozila su naš prioritet i na tome ćemo raditi.

Kada govorimo o opremljenosti, svjedoci smo da se u posljednje dvije godine radi na zgradi Policijske stanice Visoko. Promijenjena je stolarija, urađena nova fasada, izgrađen aneks Odjela administracije, a dijelom je promijenjen kancelarijski namještaj i administrativna oprema. Jesu li ovi pomaci znak djelovanja šefa Policijske stanice Visoko, kao „domaćina kuće“ ili ste vi u vrhu policijskih struktura ZDK osjetili da visočka policija treba da dobije ono što imaju policijske stanice , recimo, u Kaknju i u Tešnju?

Bili smo potpuno svjesni činjenice da prostorije Policijske stanice u građevinskom smislu nisu ispunjavale uslove za kvalitetan rad policije. Takođe građani Visokog su potrebe vezane za izdavanje ličnih dokumenata završavali u neuslovnim prostorijama. Čim su se za to stekli uslovi u budžetu Zeničko-dobojskog kantona su obezbjeđena odgovarajuća sredstva i pristupilo se rekonstrukciji policijske stanice i izgradnji Aneksa za Odjel administracije. Visoko sada ima najljepšu šalter salu za izdavanje ličnih dokumenata u ZDK i jednu od najljepših u Federaciji BiH. Najveći dio sredstava obezbjedila je Vlada Zeničko-dobojskog kantona. Veliki doprinos svojim idejama i inventivnošću dao je i komandir Policijske stanice Visoko, a ne treba zaboraviti ni pomoć Općine Visoko u realizaciji ovog Projekta.

Sada se spominje pojekat video nadzora u Visokom. Iako se općinska vlast, u ovoj izbornoj godini, oglašava u svojim medijima o instaliranju 32 kamere, investiranju cca 38.000 KM… nezvanično saznajemo da bi u Policijskoj stanici Visoko uskoro trebao profunkcionirati Operativni centar koji će 24 sata nadzirati rad 60 video kamera postavljenih na ključne pozicije u gradu. To bi u konačnici trebalo pomoći na stvaranju sigurnije sredine u kojoj živimo. Hoće li MUP ZDK podržati ovaj projekat policije u Visokom?

Projekat video nadzora radit će se najvjerovatnije u fazama. Svakako da će se od početka sve nadzirati 24 sata i video nadzor u Visokom će doprinijeti boljem sigurnosnom ambijentu. On je u najvećem dijelu projekat koji finansira Općina, s tim što je MUP ZDK u 2015. godini finansijski podržao ovaj projekat

Visočka javnost i mediji su uskraćeni za mnoge informacije iz visočke policije, a time i MUP-a ZDK. Do sada se dešavalo da press služba MUP-a ZDK ne napiše nijednu riječ o dešavanjima u Visokom, recimo, o razbojništvima u kladionicama, na benzinskim pumpama, otuđivanju automobila, pucnjavama… dok nas press služba MUP ZDK zasipa dešavanjima iz drugih općina Zeničko-dobojskog kantona. Hoćete li uraditi šta po ovom „medijskom pitanju“?

Nema nikakvog razloga da se od javnosti kriju informacije koje u uobičajenoj proceduri treba da se saopšte. Objavljujemo značajnija dešavanja kao i rezultate našeg rada. Ukoliko budete imali konkretan slučaj neobjavljivanja važnih događaja rado ćemo se time pozabaviti.

Vratimo se opet na prvo pitanje o posljednjoj velikoj raciji u Visokom. Kuriozitet cijele akcije je u tome da ste lično bili prisutni u Visokom i koordinirali akcijom. To je jaka i jasna poruka i pripadnicima PU Visoko za koje građani uveliko misle da nisu tog kapaciteta da riješe sve probleme, a ujedno i poruka stanovnicima Visokog da nisu zaboravljeni i prepušteni sami sebi?

Nije ništa neobično da sam na licu mjesta svih važnijih događaja u Kantonu. Postoje događaji koje ni jedna policijska stanica ne može sama riješiti i nema kapacitet za rješavanje određenih događaja. Uprava policije u takvim slučajevima angažuje dodatne resurse, kao što je to bio slučaj kod provođenja spomenutih racija.

semir sut, intervju 2Visočki zastupnici u Skupštini ZDK Lejla Imamović i Kemal Mušinbegović su najotvorenije kritikovali rad PU Visoko čiji izvještaji ne prikazuju stvarnu sliku bezbjednosti u Visokom, nakon toga smo dobili zvaničnu informaciju da u Visokom ima 25% manje policijskog kadra nego je potrebno. Možemo li očekivati skoriju popunu ovih radnih mjesta, a samim tim i sigurnije Visoko?

Postoji naša puna spremnost da za sve ozbiljne bezbjednosne događaje pružimo pomoć našim kolegama u PS Visoko, a rezultati koji su napravljeni tome govore u prilog. Mi smo otvoreni za sve argumentovane kritike i prihvatamo sve dobronamjerne sugestije koje će popraviti naš rad. Takođe treba jasno i otvoreno reći da nema sredine u kojoj se ne dešavaju krivična djela. U Visokom je taj broj zbog specifičnog geografskog položaja i putnih komunikacija nekada veći u odnosu na prosjek u Kantonu ali vjerujte da postoje periodi i kada je broj krivičnih djela dosta manji u odnosu na druge sredine. Sve ove specifičnosti, probleme u radu ali i naše rezultate prezentovali smo proteklih dana skupštinskoj Komisiji za nadzor rada policije kroz posjete policijskim upravama u ZE-DO Kantonu. Komisija će o rezultatima ovih posjeta obavijestiti javnost. Volio bih da i uvaženi zastupnici u Skupštini ZE-DO kantona Imamović i Mušinbegović posjete Ured policijskog komesara i izvrše neposredan uvid u sve mjere koje poduzimamo kako bi stanje bezbjednosti na području ZE-DO Kantona pa i Visokog, bilo što bolje. U tom pravcu ulažemo velike napore. U ovoj godini očekujemo djelimičnu popunu upražnjenih radnih mjesta novim policijskim službenicima, a u toku je i procedura prijema novih 100 kadeta, tako da se nadamo da će ovaj manjak koji ste spominjali biti ublažen.

Najviše putem društvenih mreža, a i u neposrednim razgovorima sa Visočanima mogla se vidjeti i čuti sumnja kako je stanje u Visokom dovedeno u ovakvu situaciju iz razloga što je policija u dubokoj sprezi sa politikom i da lokalna politika ima veliki uticaj na rad policijskih službenika, a također se mogu čuti i komentari da policija najdirektnije štiti najveće kriminalce u Visokom. Imate li komentar na ovo?

Policija na područjima lokalnih zajednica, tj. općina mora sarađivati sa organima lokalne vlasti. Nema tu nikakve duboke sprege sa politikom. Sva prava iz radnog odnosa (unapređenja, rasporedi), rješavaju se u Upravi policije i nikada ni jedan poziv nismo imali od bilo kojeg predstavnika neke političke partije ili organa vlasti u Visokom s namjerom da utiče na ostvarivanje tih prava. Naše aktivnosti koje smo obradili u odgovorima na prethodna pitanja demantuju i pogovaranja da policija štiti probleme u Visokom. Građanima Visokog poručujem da ukoliko imaju konkretnu primjedbu na rad nekog policijskog službenika da se mogu obratiti Upravi policije i mi ćemo svaki slučaj ozbiljno ispitati. Takođe želim istaći da će Uprava policije i Policijska stanica Visoko koristeći sve raspložive resurse, nastojati obezbjediti siguran ambijent za život i rad građana i privrednih subjekata u Visokom. To je naša obaveza i na tome ćemo istrajati.

Proudly powered by WordPress