Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Rudnik nije uplatio po 125.000 KM porodicama poginulih komorata

Porodicama zeničkih komorata poginulih u jami Raspotočje kobnog 4. septembra 2014. godine Uprava Rudnika mrkog uglja Zenica nije isplatila po 125.000 KM, kako su to ovih dana pojedini mediji prenosili kao ekskluzivnu informaciju.

Brzo zaboravljeni

Tragom tih napisa, reporteri “Dnevnog avaza” uputili su se u selo Vrselje, odakle su poginuli rudari Mehmedalija Halilović i Mehmed Dizdarević, kako bismo razgovarali s njihovim porodicama. Dok smo im objašnjavali razlog našeg dolaska, u kući Halilovića otac Esad i brat Zijad su nas blijedo gledali.

– Rudnik mrkog uglja Zenica je uplatio djeci mog poginulog brata 40.000 KM i snaha je dobila 14.000 KM. To je Uprava Rudnika uplatila. Ostalo, što su se svi rudari iz ostalih rudnika solidarizirali, to nema veze s Upravom RMU Zenica. To laže ko god da je kazao – objašnjava nam Zijad Halilović, brat rahmetli Mehmedalije.

Njihov otac Esad penziju je zaradio u rudniku.

– Da se razumijemo, da su uplatili milione, mog sina više nema. Mehmedalije više nema, a sad što oni govore da su uplatili – nisu. Ne može meni njega nikakav novac vratiti, ali nije uredu što se tako predstavljaju informacije. Iskreno, brinem se za ovu djecu jer će oni biti prepušteni sami sebi, jer brzo su ih svi zaboravili – govori Esad.

Mehmedalijina supruga Sadbera također nam je kazala da im je Rudnik uplatio ono što je bilo poznato odranije.

– Zaista ne znam ko te priče plasira. Možda je nekome u interesu da tako priča, ali istina je jedna. Dobili smo od sindikata, sve porodice, po 16.000 KM, to su rudari skupili – dodaje Sadbera.

Postoje papiri

I u porodici drugog poginulog rudara Mehmeda Dizdarevića su nam kazali isto.

– Imaju papiri svi. Snaha je bila trudna kada je moj brat poginuo. Izgubila je bebu od šoka, ona je pobacila. Nije nam Rudnik toliko uplatio, nemamo razloga da izmišljamo bilo šta – kaže Hikmet Dizdarević, brat rahmetli Mehmeda.

U nesreći koja je potresla BiH 4. septembra 2014. godine, od posljedica gorskog udara život su izgubili još Fahir Halać, Fejzo Isaković i Hajrudin Bradarac, a 29 rudara bilo je zatrpano više od 24 sata.

Investiranje u rudnike

Nakon tragedije u septembru 2014. godine vlasti su se obavezale da će poboljšati uvjete rada i nivo sigurnosti za rudare u rudnicima koji posluju u koncernu “Elektroprivrede BiH”.

Tek uspostavom vlasti SDA i SBB-a na federalnom nivou i otkako je na mjesto federalnog ministra energije, rudarstva i industrije došao Nermin Džindić donesena je odluka da se u rudnike uloži 320 miliona KM.

 

Posted in ZDK
Proudly powered by WordPress