Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Čović ide Radončiću u zatvor, Izetbegović vjeruje da SBB više neće blokirati rad Parlamenta

U Predsjedništvu BiH održan je sastanak predstavnika SDA i HDZ-a BiH, a razgovarano je o situaciji u Federaciji, piše novinska agencija Patria.

Na sastanku nije bilo predstavnika trećeg koalicionog partnera SBB-a, a sudionici sastanka kažu da se zapravo razgovaralo o odnosu dviju stranaka.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA kazao je da je ovaj sastanak i to s pravom inicirao lider HDZ-a Dragan Čović.

– Neke stvari ne idu dovoljno brzo i ne idu dovoljno dobro. Brže treba realzirati zakone, investicije. Stoje sredstva od OdRaza, sredstva namijenjena za uklanjanje kolektivnih centara gdje su smještene izbjeglice, treba to ubrzati. Također pričali smo i o kadrovskim postavljenjima – kazao je Izetbegović dodavši da će na sljedeći sastanak biti pozvani i predstavnici SBB-a.

– Mislim da je ova situacija od prije nekoliko dana prevaziđena. Dakle, situacija u kojoj je SBB htio skrenuti pažnju na poziciju Fahrudina Radončića, pa nije učestvovao u diskusijama niti glasao na Federalnom paralamentu – kazao je Izetbegović.

Dragan Čović, lider HDZ-a istakao je da misli da je sastanak dao odgovor koji su tražili.

– To je da nastavimo još intenzivnije raditi na reformskoj agendi i master planu koji smo usvojili, jer u posljednje vrijeme javlja se stalno pitanje jesmo li zajedno i je li to pravo partnerstvo. Imat ćemo vrlo brzo isti sastanak i za razinu BiH, jer mislim da presporo radimo stvari, presporo se dogovaramo i ako mi želimo ozbiljne investicijske zamahe i ako želimo stabilizirati stanje u Federaciji moramo na djelu pokazati to partnerstvo – istakao je Čović.

On je dodao da su se na Parlamentu FBIH dogodila neka preglasavanja.

– Danas smo zaključili da se to više nikad ne smije desiti. Moramo prvo sjesti i dogovoriti stvari, a onda da to ide nekako tečno. Dinamika koju smo imali zadnjih pet šest mjeseci odudara zadnjih mjesec dana od onog što smo željeli. Premijer nam je to jasno kazao, da polako osjeća da mu je sužen prostor aktivnosti. To moramo promijeniti – istakao je Čović.

Na pitanje da li je bilo govora o Savezu za bolju budućnost Čović kaže:

– Teško je praviti ovakvu komunikaciju, jer nema predsjednika SBB, onda bi to moglo poslati neku drugu poruku – sastajemo se bez predsjednika SBB-a. Ja ću provjeriti sa svojim saradnicima da kontaktiram i s gospodinom Radončićem, da ga i obiđem ovih dana, pa da porazgovaramo i kao prijatelji i kolege. Ja mislim da za ovo partnerstvo nema alternative, bez obzira šta ko drugi govori. Ja sa siguran da će to predstavnici SBB-a i Radončić shvatiti. Ja mu želim da on izdrži sva iskušenja koja ima – govori Čović dodajući da treba razumjeti i predstavnike SBB-a.

– Oni svako malo žele pokazati da se protiv njihovog predsjednika rade neke aktivnosti koje nemaju utemeljenja u zakonodavnim okvirima, i žele to prikazati kao jedan politički linč. E, da sada ne bismo oko toga spekulirali nadam se da ću obići Radončića i razgovarati o svim tim stvarima – dodao je Čović.

Proudly powered by WordPress