Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Od porodične tragedije do modernog domaćeg brenda mladog Zeničanina

Emir Beganović iz Zenice svijetli je primjeri današnjice kako se ipak u našoj zemlji može uspjeti, a da se iz hobija itekako može roditi ozbiljan posao. Ovaj 28-godišnjak, iako ranije nikada nije imao doticaja sa kuhinjom, danas je vlasnik modernog domaćeg brenda “Slatki kutak” koji osvaja kako njegove sugrađane tako i korisnike društvenih mreža iz drugih bh. gradova.

Kako nam otkriva u razgovoru, iako je oduvijek bio kreativac nije imao doticaja sa kuhinjom, a koja je, ispostavit će se kasnije, mjesto gdje se mogu praviti čuda.

“Sam početak zapravo je tužan, budući da sam poslije smrti majke prosto bio primoran da napravim adekvatno jelo za pojesti. Tata je radio, a ja sam utjehu nekako pronašao u kuhinji. Ja volim da kažem kako je moj put uspjeha nekako počeo od pite, pa do baklave i havane”, počinje svoju priču Beganović.

Ističe kako nije bilo teško uspjeti u svome gradu i državi ukoliko radite posao koji volite. Koliko je njegov posao uspješan govori podatak da narudžbe mora uzeti nekoliko sedmica ranije, kako bi uspio sve slastice proizvesti, ali i isporučiti na vrijeme. Rado se prisjeća kada je sa svojom ekipom napravio 19 torti za svega 24 sata, što je još jedan pokazatelj organizovanosti i profesionalnosti.

“Moj posao kratko je bio hobi, budući da sam za relativno kratko vrijeme postigao veliki uspjeh. Kada radite posao koji volite, ubijeđen sam u uspjeh. Ja sam prvenstveno zahvalan svim ljudima i poznanicima, koji su me podržali i koji su vjerovali od početka u mene. Iz svega ovoga naučio sam kako je za uspjeh potrebna vjera, strpljivost i cilj. Jer, bez cilja smo ništa”, kaže nam Beganović.

Uživa u poslu kojim se bavi

Iako danas uživa u vlastitom modernom domaćem brendu u poslastičarstvu, koji se još uvijek razvija, nikada nije mogao slutiti da će se za kratko vrijeme dogoditi uspjeh u kojem uživa. Kako pojašnjava, oni ne prave torte nego ih zapravo i kreiraju. Radi se o cijelom nizu poslova u kojima stvara kreacije, a kako kaže, uspješan je onoliko koliko se daje, jer kada dajete cijelog sebe onda je uspjeh zagarantovan.

Ostavio poroke

“Poslije smrti majke muk, praznina. To je jedna priča koja bi mogla da se piše beskonačno. Nekada sve riječi ne mogu da stanu ni u vagon. Ipak, ja u ovoj priči ne stavljam akcenat na gubitak moje majke, ona je i uvijek će biti dio mene. Kroz taj gubitak naučio sam prihvatati stvari i situacije onakve kakve jesu, mnogo sam životnih navika promijenio. Njena smrt me približila sebi i prosto sam uzeo stvar u svoje ruke, promijenio sam svoj način življenja, prestao sa porocima. Jednostavno, rekao sam sebi, ako mogu bez majke zašto ne bih mogao bez svega što me nije rodilo, a niti odgojilo još mi pri tome šteti. Tako sam sa Božijom voljom dobio bolji pogled na svijet, jer sam počeo sa promjenama, počevši od sebe”, kaže nam Beganović.

Ističe kako inspiraciju u svom poslu pronalazi u stvarima oko nas, dok nije imao nikog ko bi mu dao neke smjernice kako bi trebalo da radi. Prepušten samom sebi i svojoj kreativnosti, danas se sa pravom može ponositi svojim uspjehom.

“Inspiracija je sve oko nas, samo je stvar kako mi to kanališemo i pretvaramo u stvarnost. Najviše sam naučio sam od sebe i sreća pa imamo Internet, jer inače bi nekome prekipilo od mojih pitanja. Osim toga, moram da kažem da ljudi treba da vjeruju u svoju nafaku i da dijele savjete i znanje. Šta će vam znanje ako ste zatvorene kutije, ono umire ako se ne podjeli – ističe Zeničanin.

Rame uz rame sa svjetskim poslastičarima

Koliko je uistinu uspješan, osim brojnih pozitivnih kritika putem društvenih mreža i narudžbi koje svakodnevno pristižu, govori i podatak da je pozvan na takmičenje u Dortmundu, gdje će stajati rame uz rame sa svjetski poznatim poslastičarima.

“To je nova prilika u svemu ovome jer se tu mogu takmičiti, naučiti, ali i upoznati mnogo toga. Ja koliko pričam o takmičenju toliko pričam i o pobjedi, jer čim ste u takmičarskom duhu onda mislite i na pobjedu. Tako da, više bih volio o tome poslije takmičenja, jer ću tada sigurno biti pun utisaka”, optimističan je Zeničanin.

U skorijoj budućnosti ima ambicije da “Slatki kutak” bude dio njegovog grada, u formi slatke prodavnice koja će odisati pozitivom. Iako je rijedak slučaj koji se odlučio boriti sa svim procedurama u svojoj državi, te pokazati drugima da se može uspjeti u svome gradu, za situaciju u BiH i sve češće odlaske mladih krivi su, kako kaže, sami ljudi.

“Sve ovo što se dešava oko nas odgovorni smo mi sami, jer malo šta radimo da bi nam bilo bolje. Ne treba stopirati nikoga u svom razmišljanju, treba samo ponuditi šansu ljudima. Treba vjerovati u njih, te ih znati i zadržati. Imamo toliko talentovanih i pametnih ljudi, a pored takvih imamo i more hejtera koje samo treba malo oživjeti i staviti ih u sredinu gdje se pozitivno razmišlja. Jednostavno, treba motivisati ljude da budu ono što jesu”, zaključio je u svom razgovoru za „Avazov“ portal Emir Beganović.

Posted in ZDK
Proudly powered by WordPress