Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ramić tvrdi da je u slučaju krava sve čisto: Neki farmeri obmanjuju javnost samo da bi profitirali

Povratnicima Bošnjacima u Republiku Srpsku kojima su uginule krave subvencionirane od strane Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica bit će nadoknađeni troškovi.

Ovo je za novinsku agenciju Patria potvrdio i ministar Edin Ramić. A, da bi Ministarstvo pokrilo troškove, farmeri će morati predočiti dokumentaciju veterinara, koja će potvrditi da su krave uginule, da su leševi propisno uklonjeni, ili da su bolesne krave zaista i liječene.

-Ako je kod nekog povratnika krava uginula, ili se razboljela, onda je imao obavezu da pozove veterinara koji je kravu liječio ili je njen leš uklonio. Ministarstvo će pokriti sve troškove koji su nastali u ovom projektu, i za koje postoje jasni dokazi– rekao je Ramić za Patriju.

Federalno ministrstvo raseljenih osoba i izbjeglica subvencioniralo je kupovinu više od 750 krava u 17 općina u RS.

Posljednji kontigent od oko 120 krava isporučen je u Srebrenicu, kao i nekoliko okolnih općina. Više povratnika prijavilo je da su im subvencionirane krave počele ugibati. Mediji su objavili da krave uopće nisu uzgojene u BiH, već da su uvezene iz Rumunije. Nisu imale potrebnu dokumentaciju, a nisu prošle ni karantin. Ministar Ramić sve to pripisuje špekulacijama i pokušaju nekoliko farmera da se još više okoriste.

Ramić tvrdi da ministarstvo na čijem je čelu želi ojačati stočni fond kod povratnika Bošnjaka u RS. No, kaže, očito je da nekim strukturama to ipak ne odgovara. Smatra da čak i nekoliko povratnika žali profitirati na cijelom projektu.

-Pogledaje koliko je stoke do sada otišlo u istočnu Bosnu, od raznih organizacija. I gdje je sada ta stoka? Nema je. Kada smo uveli stroge kontrole nad porojektima, a samo ovaj posljednji sa subvencioniranim kravama kontrolirale su četiri inspekcije iz ministarstva, pojavili su se oni koji se bune. Očito su mislili profitirati na projektu – tvrdi Ramić, piše Patria

Proudly powered by WordPress