Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Završetak radova na prvoj fazi Glavne gradske magistrale u Zenici

Svečanim obilježavanjem završetka radova na prvoj fazi gradnje Glavne gradske magistrale (GGM), u Zenici su zvanično pušteni u saobraćaj novoigrađena 3,5 kilometara duga dionica GGM i rekonstruirani obalni bulevar.

Radovi su vrijedni oko 25 miliona USA dolara, a finansirani su kreditom Saudijskog fonda za razvoj.

Projekt Glavne gradske magistrale je promoviran prije 34 godine, ali tada nije bilo sredstava za njegovu realizaciju, zatim je nastao ratni period, a gradnjom moderne saobraćajnice planski je riješen problem saobraćaja u narednih 15 godina. U okviru projekta GGM rekonstruirane su sve glavne gradske saobraćajnice.

Uz zahvalnost Kraljevini Saudijskoj Arabiji, čiji je izuzetno povoljan zajam omogućio realizaciju projekta, gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović izrazio je zahvalnost svima koji su omogućili da se ovaj projekt završi.

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Hani Abdullah M. Mominah je obraćajući se prisutnim na svečanosti iskazao zadovoljstvo urađenim poslom.

-Vlada moje zemlje nije odugovlačila s odgovorom kako bi podržala sve ono što će koristiti ovoj prijateljskoj zemlji i svim njenim građanima i narodima, kao što su važni projekti koji će doprinijeti njenom razvoju. Opredijeljenosti Kraljevine Saudijske Arabije je da podržava Bosnu i Hercegovinu u njenom razvoju, a radit ćemo na proširenju partnerstva obiju naših država  da bi se unaprijedio razvoj na svim nivoima – istakao je ambasador Hani Abdullah M. Mominah.

Na svečanost su govorili direktor Agencije za realizaciju projekta GGM Mirsad Heleg, te predstavnik Konzorcija izvođača radova Hamed Ramić, koji su brojkama i tehničkim aspektima objasnili radove na GGM-u.

-Nas čini ponosnim što prisustvujemo otvorenju projekta gradske magistrale, koja će pomoći u boljem povezivanju građana, olakšati odvijanje saobraćaja i lakši transport privrednih dobara.  Kraljevina Saudijska Arabija nesebično je pružila pomoć bratskom narodu Bosne i Hercegovine i ta pomoć bila je mnogobrojna i raznovrsna, pomogla je mnoge sektore u raznim dijelovima Bosne i Hercegovine i dosegla je iznos od 590 miliona saudijskih rijala – kazao je predstavnik Saudijskog razvojnog fonda Hassan Al-Mahdi Al-Attas.

Preostalo je još da se u drugoj fazi projekta izgradi vangradska dionica u dužini od 4,6 kilometara, a ona će se direktno povezati na magistralni put M-17, preko kojeg će imati konekciju s koridorom 5-C.

Proudly powered by WordPress