Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ko želi da za 121.280 stanovnika briše nacionalnost, jezik i vjeru i da status “nepoznato”?

U zgradi Federalnog zavoda za statistiku odžana je pres konferencija na kojoj je bilo riječi o jučerašnjoj sjednici Centralnog popisnog biroa na kojoj nije bilo saglasnosti o spornim pitanjima obrade rezultata Popisa 2013. godine, piše bh. novinska agencija Patria.

Iz ove institucije ističu da je na jučerašnjoj sjednici iznesen i prijedlog da se prihvati program obrade podataka odnosno da 121.280 popisnica oko kojih trenutno ne postoji saglasnost dobije status rezidenta ali da se za te popisnice podaci o etničkoj pripadnosti, jeziku i vjeroispovijesti preprave i dobiju status “nepoznato.”

Kako je pojasnila Majda Mušić, portparolka Federalnog zavoda za statistiku koja je iščitala saopćenje za javnost IMO nije imao nove preporuke već pojedini članovi CPB-a s čim se ne slažu čelnici Federalnog zavoda za statistiku. Odgovarajući na pitanje da li se iza zatvorenih vrata sastaju direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, članovi Delegacije EU i direktorica Zavoda za statistiku RS Radmila Čičković kazala je da nema komentar. Nezvanično Patria saznaje da je ovakav scenario pripremljen.

– Federalni zavod nije podržao navedeni prijedlog jer je isti u suprotnosti sa odredbama Zakona o popisu stanovništva, evropskim preporukama i preporukama IMO tima. Federalni zavod je opredijeljen ka EU putu i stoga je u potpunosti prihvatio IMO preporuke u skladu sa zakonom, a što je 17.12. 2015. godine utvrdio u Briselu – navode iz Zavoda.

Inače, na ovakav scenario upozorio je i zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić navodeći da bi brisanje podataka iz ovih popisnica bilo “krivično djelo”.

Proudly powered by WordPress