Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Građani RS-a će tražiti nazad novac koji su dali za pomoć poplavljenima?

Ustavni sud RS-a utvrdio je da je Zakon o izmjenama Zakona o posebnom solidarnom doprinosu za pomoć područjima i stanovništvu pogođenim poplavama u maju 2014. godine u vrijeme važenja bio neustavan s formalnog aspekta. Naime, takva odluka donesena je zbog činjenice da je ovaj zakon stupio na snagu već narednog dana nakon objave u Službenom glasniku RS-a, a ne osmog dana, kako je propisano Ustavom RS-a.

Bez razloga

Doduše, ovakva mogućnost predviđena je u Ustavu, ali samo ukoliko postoje naročito opravdani razlozi. Međutim, kako navodi Ustavni sud RS-a, Narodna skupština prilikom donošenja izmjena Zakona nije istovremeno donijela i posebnu odluku o postojanju naročito opravdanih razloga za njihovo ranije stupanje na snagu.

Ustavni sud nije se upuštao u ocjenu ustavnosti načina i visine obračuna doprinosa za solidarnost, tvrdeći da su ova zakonska rješenja „odraz cjelishodne procjene zakonodavca i politike u uređivanju predmetnih odnosa“. Inicijativu za ocjenu ustavnosti tih članova Zakona uputilo je Udruženje građana “Savjest“ iz Banje Luke, čiji predsjednik Savo Bojić smatra da ne može vlast “nametati neki zakon prema svojoj volji uprkos tome što u Ustavu stoji da je imovina i pravo raspolaganja neprikosnoveno“.

-Vlada je sebi dala za pravo da predloži Skupštini da razrežu određene procente na plaće i penzije, a to je lična imovina građana. Ne može niko raspolagati imovinom, osim njeni vlasnici. U Ustavu stoji da država može oduzeti imovinu u nekom trenutku ili se poslužiti njome, s tim da je vrati ili nadoknadi. Problem je što Vlada ne vodi računa o pitanjima zbog kojih zapravo i postoji. Ona je morala u budžetima ili na neki drugi način planirati i imati u rezervi sredstva za te namjene, a ne ovako dolaziti do novca – kaže Bojić za Faktor i dodaje da će se obratiti Ustavnom sudu BiH, ali i Sudu za ljudska prava u Strasbourgu ukoliko bude potrebno.

Tužba protiv RS-a

Bojić je već tužio RS, zahtijevajući da mu vrati novac koji je oduzet po osnovu solidarnog doprinosa.

– Meni je uzeto 1,5 maraka mjesečno. Ali ne radi se ovdje o novcu, to je najmanje bitno. Radi se o principu. Ne znam kako će ostali građani RS-a reagovati i hoće li podnositi tužbe. Nisam baš siguran jer ljudi smatraju da je to mali iznos i da ne vrijedi. Međutim, mora se izvršiti pritisak na vlast da radi svoj posao – govori Bojić.

Svi građani RS-a su po sili zakona od 1. juna 2014. do decembra 2015. plaćali solidarni doprinos na osnovu kojeg je u Fond solidarnosti prikupljeno više od 43,5 miliona maraka.

Proudly powered by WordPress