Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Adil Osmanović o učincima razgovora u Ankari: I Erdogan želi da u Tursku izvozimo više od milijardu dolara

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, u razgovoru za Faktor je rekao kako je delegacija Vijeća ministara BiH imala jako uspješnu posjetu Republici Turskoj proteklih dana.

Naglašava kako postoji velika spremnost investitora iz Turske da investiraju u Bosni i Hercegovini, i dodaje da je sada na našoj zemlji da to maskimalno iskoristi.

Velika spremnost

-Imali smo jako uspješnu posjetu Republici Turskoj koja je bila dobro pripremljena, isplanirana. Podsjetio bih na sastanak sa premijerom, Vladom Republike Turske, kojim je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prezentirao sve projekte koje BiH ima i potencijalne mogućnosti za investitore iz Turske. I to u oblasti elektro-energetskog sektora, poljoprivrede, namjenske industrije, transporta, komunikacija. Postoji jedna velika spremnost Ahmeta Davutoglua, premijera Vlade Republike Turske, da se zaista napravi veliki iskorak investitora iz Turske, prema BiH – govori nam Osmanović.

Dodaje kao su također imali sastanak sa predsjednikom Republike Turske RecepomTayyipom  Erdoganom.

-I on je rekao da podupire bolju saradnju naše dvije zemlje i da razmjena, odnosno, izvoz iz Bosne i Hercegovine u neko dogledno vrijeme dostigne milijardu dolara. On je sada oko 560 miliona dolara. Postoji zaista jedna velika spremnost u investiranje u BiH i rekao bih da je sada do nas. Ukoliko ovo sada ne iskoristimo, to bi zaista bila jedna ogromna šteta. Ako se ovo ne iskoristi, onda po meni mi pokazujemo jednu nesposobnost, nespremnost da provedemo sve ovo što je na dohvat ruke. Da se povećaju investicije, odnosno, da se otvore nova radna mjesta što je itekako BiH potrebno – rekao nam je Osmanović.

Pripremiti teren

Naglašava kako su imali kvalitetan sastanak na kojem je bio Denis Zvizdić, Ahmet Davutoglu, ministri iz BiH sa privrednicima iz BiH i Turske.

-Tu su bili značajni privrednici čije je bogatstvo procijenjeno na desetke milijardi eura, a koji su spremni da investiraju. Pored njih su bili privrednici koji su već prisutni u BiH, kao što su predstavnici Natrona iz Maglaja „Soda – So“ iz Lukavca, „Čilek“ koji su iznijeli sve prednosti investiranja u BiH. Sada je na nama da pripremimo teren za investitore. Kako na pojedinim resornim ministrima u Vijeću ministara BiH, tako je posebno na entitetskim i kantonalnim vladama da pripreme što je moguće bolje uslove – poručio je Osmanović.

Još bolja saradnja u oblasti obrazovanja

– Imali smo pojedinačno sastanke, ministri, recimo Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH sa turskim ministrom odbrane. Mirko Šarović sa ministrom ekonomije, a ja sa ministrom obrazovanja. Razgovarao sam da se ubrza procedura potpisivanja Sporazuma, protokola o međunarodnoj saradnji u oblasti obrazovanja između Vijeću ministara, Ministarstva civilnih poslova i Ministarstva obrazovanja Republike Turske gdje bi se mnoge aktivnosti, saradnja kada se radi o obrazovnim institucijama u BiH, mogle ubrzati. Zatim, treba pripremiti, i to je u završnoj fazi, memorandum o visokom obrazovanju između ministarstava na čijem sam čelu i obrazovanja Republike Turske – rekao nam je Osmanović.

Proudly powered by WordPress