Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Centar za upravljanje otpadom u službi političkih potkusurivanja i obračuna na štetu građana i privrednika

Pred svake izbore evo već 20-tak i kusur godina naši politički djelatnici pokušavaju da po oprobanoj matrici tj da putem aktuelnih nerješenih problema koji otežavaju život našim građanima učabule jeftine političke poene. Jedan od takvih nerješenih problema na području Općine Visoko je odvoz smeća. Ovaj problem visočke vlasti i pored silnih obečanja nisu uspjele riješiti  na adekvatan i trajan način  sa kojim bi bili zadovoljni svi.

Od dolaska na politički tron Visokog  nove reformirane SDA, koja bi na svojoj duši trebala osječati i najviše odgovornosti za nerješavanje ovog pitanja, kao jedno od rješenja ovog problema nameće se izgradnja Centra  za upravljanje otpadom, koji bi makar po izjavama općinskih vlastodržaca trebao trajno riješiti pitanje zbrinjavanja komunalnog otpada na Općini Visoko.

Ovo rješenje je u javnosti  izazvalo niz polemika i oprečnih mišljenja, kako samih građana, tako i stručne javnosti, pa ako hoćete i određenog dijala privrednika Općine Visoko.   Najveći broj negativnih mišljenja se odnosi prvstveno na lokaciju na kojoj se Centar planira graditi, a to je područje na kome se trenutno nalazi nadaleko poznata Visočka stočna pijaca.

Protiv ove lokacije svoj glas su s pravom podigli  građani, a i privrednici koji egzistiraju na tom području. Ovi posljednji su odmah svijetla obraza pohrlili u centralu naše najjače političke partije na Općini Visoko tj SDA kako bi tamo tražili rješenje za navedeni problem.       Međutim rješenje nisu dobili. Umjesto rješenja dobili su razočaravajući odgovor da su oni tj SDA nemoćni i da na Općini Visoko vlada neko drugi, a ne oni. Usput su privrednici dobili i jedan predizborni odgovor koji im svakako  ostavlja nadu u bolje sutra i bolji ambijent za privređivanje a to je: da će SDA uraditi sve da do izgradnje Centra za upravljanje otpadom  na navedenoj lokaciji ne dođe. Ovakav odgovor od strane SDA kao naše najjače i najozbiljnije političke partije je krajnje neozbiljan i ponižavajući i za građane i za privrednike s obzirom da  se na čelu Općine Visoko nalazi kadar SDA.

Treba biti pošten po kazati da SDA ne sjedi skršetinih ruku i da su  prema nezvaničnim informacija bili u obilasku privrednika koji egzistiraju u blizini lokacija na kojoj Visočka vlast,  a  na čijem je čelu ponavaljam kadar SDA,   planira izgradnja famaznog Centra.Tom prilikom su esdeaovci u svom stilu dali čvrsta obečanja da će ovo pitanje dići na jedan veći nivo od lokalnog uz pomoć svojih zastupnika i drugih svojih  predstavnika koji egzistiraju na  većem nivoima vlasti. I prije su davali občanja, a razultati su nam svima poznati. Ako lokalni reformatori oličeni u SDA zaista ozbiljno žele spriječiti izgradnju Centra za upravljanjem otpadom to su mogli i mogu uraditi preko svojih predstavnika u Federalnoj vladi i Parlamentu FBiH.

Podsječanja radi za one manje upučene prvobitno planirana lokacija za izgradnju  Centra za upravljanjem otpadom je bila sadašnja još aktuelna i nesanirana divlja ili bolje reći nezakonita deponija smeća u Očazima, i to pod plaštom sanacije iste, koju su tadašnje Visočke vlasti   nezakonito podigle prije više od 30-tak godina, a ove nove nazovi demokratske do prije par zadnjih godina nastavile uredno baštiniti i održavati.

Svakao da i ovo pitanje tj pitanje sanacije divlje deponije u Očazima dodatno usložnjava izgradnju i samog Centra za upravljanjem otpadom čija je izgradnja planirana na lokaciji koja  je u neposrednoj blizini divlje deponije u Očazima.

Mora se napomenuti da je upravo  divlja deponija u Očazima još jedna u nizu crnih mrlja u političkoj biografiji naše SDA i njenih kadrovika kako prošlih tako i sadašnjih.

Usput treba kazati i činjenicu da se sadašnja divlja deponija nalazi u  vlasništvu jedne Visočke kompanije, koja je nekako krajem 90-tih i početkom 2000-te godine došla u vlasništvu ove lokacije. Interesantno je i pomalo siptomatično da se ova kompanija trenutno protivi izgradnji Centra na lokalitetu stočna pijaca, a nije se protivila makar ne zvanično koliko mi je poznato izgradnji Centra na lokalitetu koji je u njenom vlasništvu ili možda državnom ako je bilo šta na toj lokaciji ostalo od državne zemlje, a koja je dobrano bliže istoj, u odnosu na lokaciju protiv koje se protivi.

Na kraju želim da istkenem da smo zemlja apsurda a što zorno ilustuje sve gore navedeno. Naime,umjesto da se o širem lokalitetu  Očaza razgovara kao jednoj od historijskih lokacija, koja je prema relavantnim historijskim podatcima nekada bila središte Bosne odakle se naša država krenula razvijati, mi danas Očaze poznajemo samo kao gradsku deponiju, i još nelegalnu, divlju i od skoro kao potencijalni prostor za izgradnju nekakvog Centra za upravljanjem otpadom.

Mogu shvatiti da su vlasti prije rata htjele da zatru trag imenu Bosna i njenim korjenima, ali ne mogu shvatiti da Bošnjaci za koje smo glasali nisu još riješili ovaj problem i da nam ponovo na jednu historijksu lokaciju koja govori o našim korijenima želi strpati ponovo smeće.

Vlasti se sa građanima nagađaju u smilsu ako vi nama dopustite izgradnju mi će mo vama dati ovu ili ono. To gopodo Vi ne morate davati to vam je obaveza da rješavate probleme građana.

Iskreno se nadam da sva borba neće biti jalova, i da će konačno do izražaja u punom smislu doći historijski slogan u jedinstvu je snaga.

Proudly powered by WordPress