Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ANALIZA Zbog čega Grabar-Kitarović i Vučić od bosanskih Hrvata i Srba prave dijasporu

Srbija od bosanskih Srba pravi srpsku dijasporu. Sve ove godine. Od okončanja rata protiv Bosne i Hercegovine do danas. Iako su Srbi jednakopravan, konstitutivan narodi u Bosni i Hercegovini.

Istim trikovima služe se i vlasti u Hrvatskoj. Od konstitutivnog hrvatskog naroda u BiH, prave hrvatsku dijasporu. U Hrvatskoj bi rekli hrvatsko iseljeništvo.

Analitičari ocjenjuju da stanje u Bosni i Hercegovini susjedna Srbija i Hrvatska na taj način uvijek drže u fazi napetosti. Zbog toga politika u BiH još uvijek zavisi od raspoloženja u Beogradu i Zagrebu. Pokazalose to tačnim više puta do sada. Napretka u BiH teško da može biti sve dok bosanski Srbi i bosanski Hrvati više vole Beograd i Zagreb od Sarajeva. A, stanje je još uvijek takvo da vole.

Nisu bezrazložne ni izjave premijera Aleksanda Vučića da Srbija ima dejtonsku obavezu prema Srbima u Republici Srpskoj. Tu rečenicu Vučić ponavlja u skoro svakom javnom nastupu. Predsjednik Vlade Srbije ponovo je to i jučer, gostujući na OBN televiziji, a prije posjete sajmu u Mostaru. Ponovo je rekao da ima pravo i obavezu da brine o Srbima u Republici Srpskoj.

U Dejtonskom sporazumu stoji ipak drugačije. Srbija nema obavezu prema Srbima u RS. Ona ima obavezu da provoditi Dejtonski mirovni sporazum. A to znači da ima obavezu osigurati prava svim konstitutivnim narodima u RS. Srbima, Bošnjacima i Hrvatima. Podjednako.

Izjave hrvatske predjednice Kolinde Grabar-Kitarović su slične Vučićevim.

– Mi u Hrvatskoj imamo posebnu dužnost, ustavno određenje i moralnu obavezu pomoći Hrvatima u BiH da u potpunosti ostvare sva svoja prava kao konstitutivan i ravnopravan narod kako bi stvorili preduvjet da mladi ostanu na prostoru Bosne i Hercegovine, a ne da odlaze na druge krajeve svijeta, kao što odlaze i mladi iz Hrvatske – poručila je Grabar Kitarović, tokom posljednje posjete Bosni i Hercegovini.

Nakon ovakih izjava, očekivati je da se kod bosanskih Hrvata prema Hrvatkoj razvija osjećaj kao prema zemlji zaštitnici. A da zahladnjuje njihov odnos prema Bosni i Hercegovini.

Politika susjednih država prema BiH se nije mnogo promijenila od ‘90-ih do danas. Osim što je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda otvorio ured u Mostaru.

Proudly powered by WordPress