Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

BiH još uvijek nema stav o predstojećem izboru generalnog sekretara UN-a, iz regije više kandidata

Vuk Jeremić, bivši šef srbijanske diplomatije i predsjedavajući Generalne skupštine UN-a, bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić, bivši ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić i bivši predsjednik Slovenije Danilo Turk samo su neki od devet zvaničnih kandidata za budućeg generalnog sekretara UN-a.

Mandat sadašnjem generalnom sekretaru UN-a završava 31. 12. 2016. godine, a prema nepisanom pravilu budući generalni sekretar UN-a trebao bi biti iz istočne Evrope. Istina, nepisano pravilo ne mora biti ispoštovano, ali veliki broj kandidatura iz našeg regiona ukazuje da bi generalni sekretar UN-a mogao biti iz ovog dijela Evrope.

Kandidati za novog generalnog sekretara su i bivši premijer Portugala i zvaničnik UN-a Antonio Gutteras, bivša premijerka Novog Zelanda i šefica UNDP-a Helen Clark, bivša šefica diplomatije Bugarske Irina Bokova, nekadašnji šef makedonske diplomatije Srđan Kerim, bivša ministrica vanjskih poslova Moldavije Natalia Gherman, a kandidaturu je najavio i Miroslav Lajčak, bivši visoki predstavnik u BiH i sadašnji šef slovačke diplomatije.

Jučer je u UN-u održano predstavljanje kandidata, a rok za prijavu kandidata još uvijek nije istekao te se očekuju i nove kandidature.

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, potvrdio je za Klix.ba da Predsjedništvo BiH još uvijek nije razgovaralo o ovoj temi.

U neformalnim diplomatskim razgovorima, kaže Crnadak, već se razgovaralo i tome kome će BiH dati podršku ako ne bude imala svog kandidata.

“To je stvar o kojoj odlučuje Predsjedništvo BiH. Znam da Predsjedništvo BiH nije razgovaralo ni o tome da li ćemo mi imati svog kandidata ni o tome da li ćemo i kome dati podršku. U ovom trenutku mi, jednostavno, nemamo o tome nikakav stav”, kaže Crnadak.

Ranije se spominjalo više imena iz BiH koje bi se, eventualno, mogle kandidrati za ovu funkciju, a među njima je i Sven Alkalaj, bivši ministar vanjskih poslova BiH koji već ima iskustvu rada za UN.

Ipak, nezvanično se saznaje, da BiH neće imati svog kandidata. O tome kome će, eventualno, dati podršku, odlučivat će se u narednom periodu, ali je moguće da i u ovom pitanju BiH ostane suzdržana zbog nemogućnosti postizanja unutrašnjeg kompromisa.

Proudly powered by WordPress