Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zebra kolač

Sastojci:

  • 1 šolja od 2 dcl
  • 4 kom jaja (sobne temperature)
  • 1 šolja ulja
  • 1 šolja mlijeka (sobne temperature)
  • 2 šolja brašna
  • 2 supene kasike kakaa
  • 1 kesica vanilije
  • 1 kesica praška za pecivo

Priprema:

Prije nego što počnete sa izradom ovog kolača, kalup premažite masnoćom i pospite brašnom.

11
Odvojite bjelanca od žumanaca. Lupajte žumanca sa šećerom. Dodajte mlijeko i ulje i nastavite sa miksanjem.

U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i vanilija šećer.

Uz postepeno dodavanje i lagano miješanje mikserom sjedinite suhe sastojke sa ulupanim žumancima. Ulupane bjelanke dodajte na kraju, kad ste sjedinili žumanca sa svim sastojcima.

Vodite računa da vam masa ne padne!

22Podijelite masu na dva dijela.

U jedan dio dodajte kakao prah razmućen sa dvije kašike kipuće vode, a drugi ostavite bijel.
Stavite tri kašike bijele mase na sredinu kalupa, preko nje tri kašike braon mase, nastavite naizmjenično dok ne utrošite obje.
Masa će se sama širiti po kalupu, nije ga potrebno tresti!

33

U zagrijanu rernu (180’) ubacite kalup i pecite oko 40 minuta, ili dok se kolač ne ispeće (provjerite čakalicom).
Pečeni kolač pospite prah šećerom i režite potpuno hladno.

44

 

 

Proudly powered by WordPress