Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

PDP iznio nove tvrdnje o IRB Republike Srpske: Kupovali obveznice od Dodikovih prijatelja

Investicijsko-razvojna banka RS-a (IRB) je od 2010. godine, kupujući obveznice koje su emitovale općine, preduzeća i banke, uložila 120 miliona KM, tvrde iz Partije demokratskog progresa (PDP). Emitujući korporativne obveznice, koje je kupovala IRB, preduzeća su dobijala novac, a da se pri tome nisu morali zaduživati kod komercijalnih banaka.

Direktori i načelnici

Prema tvrdnjama PDP-a, čak i da su pokušali, zbog lošeg finansijskog stanja u kojem se nalaze, te firme ne bi uspjele dobiti kredite u bankama. Osim toga, na ovaj način se izbjegavalo ograničenje da IRB može kreditirati neku firmu do iznosa od pet miliona KM.

Među firmama čije je obveznice kupovala IRB, su kako se navodi u informaciji PDP-a, banjalučke i prijedorske Toplane, „Farmaland“ iz Nove Topole “Kaldera“, koja je u vlasništvu Milenka Čičića, bliskog prijatelja predsjednika RS-a Milorada Dodika i robna kuća “Boska“, čiji je vlasnik Dragan Đurić, kojeg srbijansko pravosuđe tereti za organizovani kriminal.

Ono što je zajedničko za sve općine i komapnije koje su do novca dolazile prodavajući obveznice IRB-u, je da su na njihovom čelu, bilo da se radi o načelnicima ili direktorima, ljudi bliski Miloradu Dodiku.

– Paradoksalno je to što u uređenim društvima obveznice izdaju samo velike i uspješne kompanije, koje svojim imenom i dobrim poslovnim rezultatima mogu privući dovoljan broj investitora, dok kod nas korporativne obveznice izdaju ona preduzeća koja izuzetno loše posluju i koja se više ne mogu zadužiti ni kod jedne banke. Ovo je igranje narodnim parama uz princip da se preduzeće zaduži što više, otkupe državnim parama emitovane obveznice, a onda taj novac izvuče u privatne džepove – kazao nam je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Prema njegovim riječima, početkom 2013. ova stranka je pokrenula sedam krivičnih prijava, za isto toliko najvećih privrednih afera u RS-u, ali nijedna od njih do sada nije imala sudski epilog. Od domaćeg pravosuđa, na državnom i entitetskom nivou, očekuju da razotkrije sve nezakonite radnje koje su se posljednjih godina dešavale u RS-u.

150 afera

– Ne mogu govoriti o svakoj pojedinačnoj aferi, ali je naša procjena da je u svih 150 slučajeva, koje mi objavljujemo, nastala šteta po RS u visini od tri milijarde maraka. Radi se o ogromnim sredstvima, kojima se, da nisu na ovaj način izvučene iz finansijskog sistema RS-a, moglo isplatiti šest miliona penzija, odnosno dvije duple godišnje penzije, plus moglo se zaposliti 20.000 ljudi, plus moglo se izgraditi 200 vrtića ili škola, i još dodatno moglo se isplatiti materinski dodatak za majke koje su rodile četvero ili više djece u protekle četiri godine u visini od 800 KM mjesečno – istakao je Borenović.

Sve emitovane obveznice prodate su putem Banjalučke berze, osim onih koje su izdavale banjalučke i prijedorske toplane, a koje su prodavane za unaprijed poznatog kupca, odnosno IRB-u.

Proudly powered by WordPress