Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Lisnata pogača

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 20 g kvasca
  • 2 dl mlijeka (ako treba malo više)
  • 1 kašikica soli
  • 1 kašikica šećera
  • 5 kašika ulja

Premaz za tijesto:

  • 150 g margarina

Premaz za pogaču:

  • 1 kom zumance
  • susam

Priprema:

Brašno sipati u posudu, napraviti udubljenje, staviti kvasac, šećer i malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadođe. U nadošli kvasac sipati so, ulje i ostatak mlijeka i zamijesiti tijesto. Dobro ga izraditi da se dobije glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu.
Ostaviti na toplom da nadođe.

1

Nadošlo tijesto premijesiti na pobrašnjenoj radnoj površini, podijeliti na 5 jednakih dijelova i od svakog napraviti lopticu. Ostaviti 10 minuta da se odmore.

2Svaku lopticu rastanjiti veličine plitkog tanjira, 4  premazati omekšalim margarinom i slagati jednu na drugu, i na kraju staviti petu nepremazanu.

3Tijesto zatim rastanjiti u krug prečnika do 45 cm. Od kruga isjeći obruč oko 2-3 cm širine.

4Preostali krug isjeći na 16 jednakih dijelova.

5Uvijati, ali ne kao kiflice, nego da se ide ravno uz jednu stranicu trougla.

6Redati u tepsiju, premazanu uljem ili margarinom, širom stranom uz ivicu.
7Obruč isječi na 4 jednaka dijela, Praviti ružice i stavljati u sredinu posude.
8Ostaviti na toplom da nadođe, premazati umućenim žumancem, posuti susamom i peći na 200 C, kad počne da rumeni smanjiti na 180 i peći do kraja, oko 45 min.

9 Savjet kod pečenja: Pošto se tijesto mijesi mlijekom, brzo preplane. Pogača se može zaštiti alu-folijom, kad se malo zapeče i počne da rumeni, samo staviti foliju preko, nikako pritiskati uz tepsiju.

Proudly powered by WordPress