Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Čokoladni ledeni vjetar

 

Sastojci:

Kore:

  • 9 bjelanjaka
  • 30 poravnatih kašika šećera
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika ocata
  • prstohvat soli
  • 1 kašika maraschina

Krema:

  • 9 žumanjaka
  • 700 ml mlijeka
  • 10 kašika šećera
  • 8 – 9 kašika brašna
  • malo vanilije
  • 100 g čokolade
  • margarin ili maslac
  • 0,8 – 1 l slatkog vrhnja

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 150 stepeni.

4Istucite bjelanke s prstohvati soli u čvrst snijeg. Miksajući dodajte jednu po jednu kašiku secera, a na kraju lagano umiješajte ocat, brašno i maraschino.

Veliki lim za pečenje (onaj koji ste dobili sa pećnicom) premažite margarinom, obložite papirom za pečenje, a zatim opet premažite margarinom. Istresite smjesu, poravnajte i pecite na 150 stepeni, cca sat vremena, pa hladite u isključenoj pećnici.

Kad se kora ohladi, odvojite je od papira i prerežite uzdužno na tri trake.

Za kremu istucite žumanjke sa šećerom, dodajte brašno, mlijeko i malo vanilije. Kuhajte na pari dok se krema ne zgusne.

Kad je kuhana, kremu podijelite na dva dijela i u jedan dio stavite čokoladu narezanu na kockice i miješajući je otopite (krema mora biti vruća).

2Ohladite kreme, a zatim u svaku umiješajte odprilike 125 g maslaca ili margarina.

Slatko vrhnje istucite u šlag.

Na dno pravouglog pladnja stavite jednu koru, premazite s pola čokoladne kreme, zatim s pola kreme od vanilije i premažite šlagom. Stavite drugu koru, drugu polovicu čokoladne kreme, drugu polovicu kreme od vanilije i premažite šlagom. Stavite treću koru i premažite cijelu tortu šlagom.
Proudly powered by WordPress